ΗΠΑ: Η ηλικία του υποψηφίου και όχι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους

Το 48% των Αμερικανών λέει ότι δεν θα ψήφιζε υποψήφιο άνω των 70, ενώ το 34% ότι δεν θα ψήφιζε ομοφυλόφιλο

Σε μια ένδειξη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία δεν ενδιαφέρει ιδιαιτέρως πλέον τους ψηφοφόρους, οι Αμερικανοί είναι πιθανότερο να απορρίψουν έναν υποψήφιο άνω των 70 ετών σε σχέση με έναν ομοφυλόφιλο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Reuters και την εταιρεία Ipsos.

Η παναμερικανική δημοσκόπηση υπογραμμίζει μια σταθερή τάση προς την αποδοχή των ομοφυλόφιλων πολιτικών ενώ διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γουίλιαμς του πανεπιστημίου UCLA ενόψει της 50ης επετείου από την Εξέγερση του Στόουνγουολ (Σ.τ.Σ: επίσης γνωστή και ως Ταραχές του Στόουνγουολ. Μια σειρά από αυθόρμητες, βίαιες διαδηλώσεις από τα μέλη της γκέι κοινότητας εναντίον μιας επιδρομής της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 28 Ιουνίου 1969, στο Στόουνγουολ Ιν, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, μια γειτονιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Αυτές οι διαδηλώσεις θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν το πιο σημαντικό γεγονός που οδήγησε στο απελευθερωτικό κίνημα των γκέι και το σύγχρονο αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στις ΗΠΑ)

Επίσης η δημοσκόπηση εφιστά την προσοχή σε μια από την προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα γίνεται 73 ετών, καθώς θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2020.

Οι Δημοκρατικοί θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους από έναν κατάλογο, ο οποίος μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 24 υποψηφίους και έναν αριθμό ρεκόρ γυναικών και μη λευκών υποψηφίων. Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και δύο εβδομηντάρηδες –ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, καθώς και ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο οποίος είναι ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος υποψήφιος για την προεδρία και σήμερα είναι δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα.

Πριν από μια δεκαετία “ήταν αμφιλεγόμενο και μόνο να έβλεπες έναν υποψήφιο για την προεδρία να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γκέι. Σήμερα υπάρχει ένας ομοφυλόφιλος υποψήφιος, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία. Επομένως έχει σημειωθεί μια τεράστια αλλαγή στο τι θεωρείται αποδεκτό σε αυτή την χώρα”, εξηγεί ο Άντριου Φλόρες, ένας καθηγητής στο American University της Ουάσινγκτον.

Συνολικά η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 48% των ενηλίκων στις ΗΠΑ απάντησαν ότι είναι “πολύ” ή “κάπως” λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν κάποιον για τον Λευκό Οίκο ο οποίος θα είναι μεγαλύτερος από 70 ετών, ενώ το 34% ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν κάποιον γκέι.

Και το 12% απάντησαν ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν έναν γκέι υποψήφιο σε σχέση με το 11% που απάντησαν ότι είναι πιθανότερο να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο άνω των 70.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα προτείνουν τον Μπάτιγκιγκ στις προκριματικές εκλογές το 2020 είναι σαφώς περισσότερο θετικοί απέναντι σε έναν γκέι προεδρικό υποψήφιο σε σχέση με τους Ρεπουμπλικανούς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 20% των Δημοκρατικών απάντησαν ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν έναν γκέι σε σχέση με το 6% των Ρεπουμπλικανών.

www.protothema.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

Recommended For You