nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: H θέση της Ελλάδας στον χάρτη

- Advertisement -

- Advertisement -

Με την αξιοποίηση συγκεκριμένων τομέων, η Ελλάδα μπορεί να διευρύνει την τουριστική περίοδο και να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των παγκόσμιων προορισμών.

Ο τουρισμός, διεθνώς, αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη της οικονομίας, ουσιαστικά τη μεγαλύτερη βιομηχανία με 598 εκατ. αφίξεις και μάλιστα πολλά κράτη εξαρτώνται κατά πολύ από αυτόν.

ADVERTISING

Πάντως, οι διεθνείς τάσεις στον τουρισμό μεταβάλλονται διαρκώς και οι παραδοσιακές μορφές δίνουν τη θέση τους σε πιο σύγχρονες μορφές, με θεματικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα και οι ηλικίες των τουριστών καθορίζουν πλέον τις ανάγκες τους, ενώ και ο τρόπος που αναζητούν λύσεις στον τουρισμό, ποικίλουν. Για παράδειγμα οι νεότεροι σε ηλικία χρησιμοποιούν πολύ τις σύγχρονες τεχνολογίες, επιλέγοντας και τον τόπο αλλά και τον τρόπο που θα κάνουν τις διακοπές τους.

Σε όλο αυτό το παγκόσμιο παζλ, η Ελλάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό κομμάτι, αλλά μεγάλο και θεμελιώδες, που μπορεί να καθορίσει ως ένα βαθμό τις εξελίξεις. Ο τουρισμός στη χώρα μας κατέχει σταθερά πάνω από το 20% του ΑΕΠ, φθάνοντας και στο 25%, ενώ αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος ελπιδοφόρος τομέας εργασίας και εν γένει απασχόλησης, μερικής και ολικής. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει και στα έσοδα του δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, δίνοντας βαθιά ανάσα στην οικονομία.

Για το 2017, η Ελλάδα πηγαίνει σε νέο ρεκόρ αφίξεων με περίπου 28,5 εκατ. και έσοδα κοντά στα 14,5 δις ευρώ.

Όμως, ο τουρισμός μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, εφόσον γίνουν καίριες επενδύσεις σε κάθε είδους καταλύματα, ενώ πέραν αυτών και οι σύνθετες τουριστικές μονάδες που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης θα δώσουν κι άλλες, έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να στηριχθεί στο μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα» που για δεκαετίες ακολουθούσε. Η ανάγκη διασύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον πρωτογενή, κρίνεται ως επιτακτική, διότι αυτοί οι δύο πυλώνες αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: ασύγκριτη πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και μοναδικά, ποιοτικά προϊόντα γης που ξεχωρίζουν διεθνώς. Μόνο από την αξιοποίηση αυτών των τομέων, μπορούμε να διευρύνουμε περισσότερο την τουριστική περίοδο, με την ολική προσέγγιση να έρχεται από την ανάπτυξη και των υπόλοιπων, θεματικών ενοτήτων του τουρισμού, όπως: προσκυνηματικός – θρησκευτικός, θαλάσσιος, ιατρικός, αθλητικός, συνεδριακός κ.α.

Αν τα καταφέρει όλα αυτά, έστω και σε μικρό βαθμό, η Ελλάδα κάλλιστα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των παγκόσμιων προορισμών.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τονίζει: «Εφαρμόζουμε με επιτυχία την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας, με πλήρη συντονισμό του κυβερνητικού έργου και τη συμβολή όλων των συναρμόδιων υπουργείων, και σε στενή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, τις τοπικές αρχές, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς, και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής μας από το 2015, θέσαμε τις βάσεις για τη διαρκή ανάπτυξη του τουρισμού μας με διαδοχικά ρεκόρ διεθνών αφίξεων, 6 εκατ. επιπλέον αφίξεις στην τριετία και αύξηση σε όλους τους τουριστικούς δείκτες.

Εργαζόμαστε ακόμη πιο δυναμικά για την περίοδο 2017-2020 με στόχο και όραμα να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Προωθούμε με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με οφέλη που θα διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων, νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις με επίκεντρο την ποιότητα.

Υποστηρίζουμε δράσεις και έργα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης, του φυσικού πλούτου με σεβασμό στη φύση, και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

Ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση, την αγροδιατροφή, την προώθηση των τοπικών προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Ταυτόχρονα, ισχυροποιούμε τη διεθνή εικόνα και παρουσία της Ελλάδας, και αποκτούμε πιο ενεργό ρόλο στον παγκόσμιο τουρισμό, όπου διεκδικήσαμε και εκλεχτήκαμε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021.

Διεκδικήσαμε και αναλάβαμε την προεδρία στην κορυφαία συνάντηση του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό στις 2 και 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όπου στην ατζέντα των κυβερνήσεων, των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων του παγκόσμιου τουρισμού, κυριαρχεί η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια για την βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, η συμβολή όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών είναι καθοριστική».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνει ότι: «Αυτή τη χρονιά, η παγκόσμια τουριστική κοινότητα γιορτάζει την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη για τις προοπτικές του τομέα.

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι και η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη των ποιοτικών του δεικτών.

Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μία στρατηγική ουσιαστικής διασύνδεσης των βασικών πυλώνων του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας, όπως είναι ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή. Που θα αναδεικνύει τον φυσικό μας πλούτο. Που θα ενσωματώνει, ως αναπόσπαστο μέρος της, την ενίσχυση του επιχειρείν, την προσέλκυση επενδύσεων, την στήριξη της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών ιδεών και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδαας (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτης Τοκούζης, αναφέρει ότι: «εξαιτίας της έλλειψης σωστού σχεδιασμού από την πολιτεία, σήμερα, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια οργανωμένου τουρισμού στη χώρα μας, παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης δόμησης, θαλάσσιας ρύπανσης, καταπάτησης και καταστροφής βιοτόπων, που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Καθίσταται πλέον επιβεβλημένο η πολιτεία να επανακαθορίσει την τουριστική πολιτική της, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο, που θα προσανατολίζεται σε έναν ποιοτικό τουρισμό και θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις, πέραν του ήλιου και της θάλασσας. Ένα σύγχρονο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα δίνει έμφαση στη διατήρηση του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι άμεση ανάγκη να υιοθετηθούν επαρκή συστήματα διαχείρισης και διατήρησης των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές, οι οποίες να μπορούν να αντέξουν την πίεση που ασκείται από τη μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, κ.ά.

Στόχος, λοιπόν, όλων των κυβερνήσεων και των οργανισμών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είναι ο αειφόρος Τουρισμός, ο τουρισμός που αναπτύσσεται χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών».

News247.gr

Φωτογραφία:SooC