nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Άνδρος: Το ιστορικό νησί των εφοπλιστών και των καπετάνιων

- Advertisement -

- Advertisement -

Μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας, το νησί των εφοπλιστών και των καπετάνιων σας περιμένει για να ανακαλύψετε όλους τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς του. Μετά από μια πρώτη γεύση στην ταινία του Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία», Έλληνες και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, μοιάζει να έχουν συμπεριλάβει την Άνδρο στο bucket list τους.

Το ανεξερεύνητο αυτό Κυκλαδονήσι με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τον πλούσιο φυσικό πλούτο, θα σας πείσει πως έχετε βρει τον μικρό σας παράδεισο και θα σας εκπλήξει με την ομορφιά των ενετικών κάστρων του, τους περιστερώνες και τους νερόμυλους.

Διότι, η Άνδρος κρύβει μια ξεχωριστή ομορφιά που δύσκολα θα βρεις σε άλλο νησί του Αιγαίου. Χωριά όπως τα Λάμυρα, οι Μένητες, η Αποίκια, η Μεσαριά, η Παλαιόπολη και το Μπατσί, μπορεί να έχουν παράξενα ονόματα, κρύβουν όμως, ιστορίες που δύσκολα θα καταφέρετε να ακούσετε, εάν δεν τα επισκεφτείτε. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό πως η Άνδρος είναι ένα νησί με σημαντική και μεγάλη ιστορία να πει, κάτω από κάθε της βράχο.

Οι Στενιές Άνδρου είναι ο οικισμός που θα σας κλέψει την καρδιά

a2

Ο γεμάτος αρχοντιά αυτός οικισμός, είναι το πιο κοντινό χωριό στη Χώρα του νησιού. Είναι γεμάτο κατοικίες εφοπλιστών και πολιτικών, καθώς εκείνο που θα σας κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος που «απλώνεται» το κάθε σπίτι και αγκαλιάζει την πλαγιά σχεδόν… αμφιθεατρικά! Εκείνα που αξίζει να δείτε στις Στενιές, είναι τον στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά του 17ου αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και την ερειπωμένη φάμπρικα.

Από τους εφοπλιστές στους καπετάνιους της Χώρας

a3

Τα επιβλητικά αρχοντικά της Χώρας της Άνδρου θα σας φέρουν στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν. Μακρινά ταξίδια, λιμάνια και πλούτη μιας άλλης εποχής, θα σας κάνουν να θέλετε ολοένα και περισσότερο να ανακαλύψετε την ιστορία αλλά και το παρόν αυτού εδώ του τόπου. Στον κεντρικό δρόμο από μάρμαρο, θα θαυμάσετε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου, αλλά και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Επιπλέον, μπορείτε να αφιερώσετε λίγες ώρες ώστε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

To Κόρθι είναι το «νησί» μέσα… στο νησί της Άνδρου

Εάν έχετε ήδη επισκεφτεί την Άνδρο θα γνωρίζετε πως τα πυργόσπιτα στα Αηδόνια, οι περιστεριώνες και τα σπίτια με τη σκούρα πέτρα στο Επισκοπείο, είναι μερικά σημεία κατατεθέν της. Όπως ακριβώς είναι και οι νερόμυλοι, τα πέτρινα γεφύρια στα Διποτάματα και τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία του Όρμου Κορθίου. Διότι, το Κόρθι είναι ένα ολόκληρο νησί από μόνο του.

Επιπλέον, στη ίδια περιοχή, το Επάνω Κάστρο της Φανερωμένης μοιάζει να μαγνητίζει τα βλέμματα κάθε ταξιδιώτη. Προσπαθήστε να ανεβείτε τα σκαλοπάτια και περπατήστε ανάμεσα στα ερείπια και πλάι στο εκκλησάκι της Φανερωμένης. Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική και η θέα στο Αιγαίο θα σας κόψει την ανάσα.

Όρμοι, σπηλιές και χρυσαφένιες αμμουδιές

a5

Στο νησί της Άνδρου θα βρείτε μερικές από τις πιο μαγικές ανοργάνωτες παραλίες των Κυκλάδων. Μόνο που θα χρειαστείτε αρκετές μέρες, καθώς είναι πολλές. Εκείνες που ξεχωρίζουμε εμείς είναι μερικές από τις πιο κλασικές και αγαπημένες, όπως είναι Της Γριάς το Πήδημα, ο Ζόρκος, το Βιτάλι, ο Χαλκολιμιώνας, ο Ορμος Κορθίου, το Μπατσί, το Νημποριό, η Χρυσή Άμμος και ο Φελλός. Σε όλες τις παραπάνω, θα καταφέρετε να ζήσετε το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, στα καλύτερά του!

Πηγή : www.cnn.gr