nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

«Μαθήματα πολέμου»: Η sold-out παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

- Advertisement -

- Advertisement -

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη – Άρχισε η προπώληση

- Advertisement -

Τα «Μαθήματα πολέμου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα, καθώς η τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία τους, την προηγούμενη και τη φετινή σεζόν, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Financial Times του Λονδίνου, που τους αφιέρωσαν ολοσέλιδο άρθρο σε πρόσφατη σαββατιάτικη έκδοσή τους (22.9): «Τα “Mαθήματα πολέμου” […] σημείωσαν τεράστια επιτυχία στην Αθήνα φέτος. Η sold-out παράσταση –παραγωγή του μη κερδοσκοπικού φορέα Dramaticus που επικεντρώνεται στη δραματοποίηση της αρχαιοελληνικής ιστορίας–, παρουσιάστηκε στο κοινό τον Μάιο στο πιο γνωστό πολιτιστικό κέντρο της πόλης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου επέστρεψε λόγω υψηλής ζήτησης […].»

Όσοι δεν πρόλαβαν να δουν αυτή την εξαιρετική παραγωγή που αναδεικνύει την επικαιρότητα των μηνυμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη, έχουν τώρα την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν στο Μέγαρο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Συγκεκριμένα, τα «Μαθήματα πολέμου», μετά την παρουσίασή τους έως την Κυριακή 30/9 (ώρα έναρξης 21.00) στο Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, επιστρέφουν στον ίδιο χώρο στις 6, 13, 20 & 27/11 (κάθε Τρίτη) καθώς και στις 3, 11 & 18/12. Η προπώληση για τις παραστάσεις του Νοεμβρίου και του Νοεμβρίου έχει ήδη αρχίσει.

«Μαθήματα πολέμου»

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να πλαισιώνεται επί σκηνής από ομάδα νέων ηθοποιών. Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Ιστορικός σύμβουλος, η Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει την διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία.

Στα πολεμικά επεισόδια της δραματικής σύνθεσης περιέχονται η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου. Τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνιστών και στοχαστικές κρίσεις του ιστορικού.

Η μετάφραση τηρεί με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής. Παράλληλα αναδεικνύεται η θεατρικότητα (ως προς την μορφή) και η δραματικότητα (ως προς το ενυπάρχον συναίσθημα) του κειμένου. Το ιστορικό υλικό της δραματικής αφήγησης «διαλέγεται» με ένα μουσικό διακείμενο, το οποίο εισφέρει στην ιστορική γραφή σύγχρονες νοηματικές προεκτάσεις και οξύτερο δραματικό συναίσθημα.

Τα «Μαθήματα Πολέμου» αποτελούν συμπαραγωγή της Dramaticus και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα στο πλαίσιο του κύκλου ΘΕΑΤΡΟ@MEGARON UNDERGROUND.

Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά. Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από την Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Συντελεστές
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Tιμές εισιτηρίων 
10 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 € (γενική είσοδος)
www.protothema.gr