top of page

Κ. Γκιουλέκας «1821: Το χρονικό της Επανάστασης - Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας» βιβλίο

Την Τρίτη, 5 Απριλίου 2022 και ώρα 7.00 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα

Τίτλος του «1821: Το χρονικό της Επανάστασης - Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας» και υπότιτλος του «Στην φωτιά με αίμα και μελάνι.1821-1831. Από τον Ξεσηκωμό ως την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους»


φωτο και βίντεο Clickbox - Βάσια Σκυλακάκη

Για το βιβλίο μίλησαν: ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Αθανάσιος Χρήστου



Πρόκειται για μια πολυτελή κυκλοφορία των εκδόσεων Μένανδρος, ένα τρίτομο έργο 1300 σελίδων, το οποίο είναι βασισμένο στις εφημερίδες που εξέδωσαν οι ίδιοι οι Αγωνιστές του 1821 κατά την διάρκεια της Επανάστασης.

Το βιβλίο, καρπός πολύχρονης έρευνας, μεταφέρει την Εθνεγερσία, τον Αγώνα των Επαναστατών, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης, των ελληνικών ξενόγλωσσων εφημερίδων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και ορισμένων, ακόμη, ξένων εφημερίδων της εποχής.

Τα αποσπάσματα των εφημερίδων συνοδεύονται από σχόλια του συγγραφέα και ιστορικά κείμενα που βοηθούν τον αναγνώστη να αντιληφθεί καλύτερα το γενικότερο κλίμα των καιρών εκείνων. Το βιβλίο καλύπτει τα 11 χρόνια της Παλλιγενεσίας, από το 1821 ως το 1831, ως την δημιουργία του ελληνικού κράτους. Για κάθε έτος υπάρχει αναλυτικό χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα.

Επίσης δημιουργήθηκε και ένας ξεχωριστός τόμος, το «Γλωσσάρι του Αγώνα», με εκατοντάδες λέξεις, έννοιες και τις αντίστοιχες ερμηνείες τους, από αυτές που χρησιμοποιούσαν οι Αγωνιστές του 21, επηρεασμένοι από την πολύχρονη τουρκική δουλεία αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας τους.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με τεκμήρια του Αγώνα (προκηρύξεις, ντοκουμέντα), αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα των Αγωνιστών και όχι μόνο. Στην ολοκλήρωση του έργου του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα συνέβαλε μια πολυπληθής ομάδα συνεργατών (καθηγητών, ειδικών επιστημόνων). Το βιβλίο προλογίζουν οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αθανάσιος Χρήστου, Ιωάννης Λεοντιάδης

Kommentare


bottom of page