nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Η δράση του, το ξέπλυμα χρήματος και ο τζίρος των 400.000 ευρώ την ημέρα

- Advertisement -

- Advertisement -

Δείτε τις φωτογραφίες από τον αμύθητο θησαυρό που βρέθηκε στα χέρια του Ριχάρδου Μυλωνά και των κατηγορουμένων του  – Τα εκατομμύρια κέρδη και οι κωδικές ονομασίες  – Ο ρόλος κλειδί ενός χαμηλόβαθμου αστυνομικού  – Το χρονικό της σύλληψης

Έλιωναν και έβγαζαν στην Τουρκία σχεδόν το σύνολο του χρυσού που κατέληγε καθημερινά στα ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας. Ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια ξεπλένονταν τα εκατομμύρια των κερδών αγοράζοντας πολυτελή σπίτια, σκάφη και αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τα μέλη της «μαφίας του χρυσού» που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αμαρουσίου μετά από πολύμηνες έρευνες.

Ουσιαστικά οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για δυο ομάδες που συνεργάζονταν για να αγοράζουν το χρυσό 1000 το κιλό κάτω από την επίσημη τιμή και να το διοχετευόμουν στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν ευρώ σε δασμούς και φόρους! Μια διαδικασία που ήταν σε όλη διαδρομής της «μαύρη»… Μάλιστα ρόλο κλειδί είχε και ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός που ενημέρωνε τα «μεγάλα αφεντικά» για τις κινήσεις των αρχών. Αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η Ασφάλεια είναι αν στο χυτήριο των δυο ομάδων κατέληγαν και χρυσαφικά που είχαν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.

rix20
rix19
rix18
rix17
rix16

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, είχε αρχηγό έναν 65χρονο Έλληνα παλιό χρυσοχόο, ενώ η δεύτερη έναν Τούρκο συριακής καταγωγής και τον 51χρονο Δημήτρη Ριχάρδο Μυλωνά, ο οποίος φρόντιζε να βρίσκει με 44 καταστήματα του και να λιώνει το χρυσό και ο Τούρκος να το παραλαμβάνει και με λεωφορεία που έφευγαν σχεδόν καθημερινά για την Κωνσταντινούπολη να διώχνει τον χρυσό εκτός Ελλάδας.

Δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους. Ο ημερήσιος κύκλος δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης. Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος. Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Το χρονικό

Χθες, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 63 μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε ημεδαποί και οκτώ αλλοδαποί. Τακτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία. Σύμφωνα με την Αστυνομία “Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Πιο συγκεκριμένα, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία”.

Καθημερινά δρομολόγια για Κωνσταντινούπολη

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν σχεδόν καθημερινά το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο. Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Εκατομμύρια κέρδη και κωδικές ονομασίες

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση. Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

• Ζάχαρη: Χρυσός.
• Κίτρινο: Χρυσός.
• Fine : Χρυσός 24 καρατίων
• Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
• Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
• Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
• Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
• Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
• Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
• Χαρτιά: Χρήματα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 54 οικίες και 30 καταστήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
• πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
• 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
• 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
• 360 χρυσά νομίσματα,
• 18 πολύτιμες πέτρες,
• δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
• 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
• το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
• επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
• 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
• μικροποσότητα κάνναβης.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

rix1
rix2
rix3
rix4
rix5
rix6
rix7
rix11
rix12
rix13
rix14
rix15

Αντιδρούν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων

Την ίδια ώρα έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από το βήμα της βουλής αναφέρθη ονομαστικά στον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχε ξεζουμίσει πολίτες μέσα στην κρίση».

«Δεν έχουμε πάρει ακόμα αντίγραφα της δικογραφίας, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις κατηγορίες, επιφυλασσόμαστε ο πελάτης μου αρνείται ότι έχει τελέσει το συγκεκριμένο αδίκημα και μας προκαλεί έκπληξη ότι ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες έχουν γνώση της δικογραφίας και εκφράζουν μάλιστα δηλώσεις – προκρίματα ενοχής. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια και θα καταρρεύσουν όλες οι κατηγορίες” τονίζει στο protothema.gr ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή κ. Πέτρος Πανταζής ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του συναδέλφου κ. Απόστολου Λύτρα ο οποίος εκπροσωπεί έναν 51χρονο επιχειρηματία τονίζει πως «Είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο. Ακόμη δεν έχουμε πάρει αντίγραφα της δικογραφίας, θα ζητήσουμε προθεσμία να απολογηθούμε όλοι οι κατηγορούμενοι ενώ αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί απορίες είναι πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να έχει προβεί σε δημόσιο σχολιασμό σε μια ποινική υπόθεση για την οποία δεν έχει αποφανθεί ακόμα η δικαιοσύνη».

protothema.gr