nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Τσίπρας σε Σκόπια για να «ακούει» ο Καμμένος: Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο

- Advertisement -

- Advertisement -

Αιχμή και για όσα είπε ο υπουργός Άμυνας περί δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπουλη: Η Ελλάδα δεν αναβάθμισε το ρόλο της ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης

- Advertisement -

Μηνύματα προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη ΠΓΔΜ πέρα από τη συμφωνια των Πρεσπών, απατώντας και στον Πάνο Καμμένο, χωρίς, όμως, να τον προκαλεί ευθέως. Έβαλε, παραλληλα, στο στόχαστρο εγχώριους παράγοντες, όπως και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για τη στάση του σχετικά με την οικονομική πολιτική της χώρας.

Σαφής η προσπάθεια να τονώσει το κόμμα, μετα τις τελευταίες αναταράξεις στη συγκυβέρνηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το ονοματολογικό, επαναλαβε την αποφασιστικότητα του να συνεχίζει ακόμα και χωρίς τον Πανο Καμμενο, ενω επαναλαβε πως οι εθνικές εκλογες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και προκάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της. Αν θέλει να την εμποδίσει ο Μητσοτάκης, ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να δουμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Ανοιχτά όλα στη Βουλή».


Για τη συμφωνια των Πρεσπών, το μήνυμα σε Καμμένο και η πλειοψηφία

Πλαγιο μήνυμα έστειλε στον Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να τον προκαλέσει ευθέως. Ανεφερε τη στηριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ. Όπως ανέφερε είμαστε αποφασισμένοι, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Είπε πως η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, η κυβέρνηση που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, «να το ξέρουν όλοι, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της .Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είπε πως αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Υπογραμμισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Είπε επισης πως «η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με τη Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Στοχος ο Στουρνάρας

Εμφανης η δυσφορία της κυβέρνησης για τον Διοικητή της Τραπεζας της Ελλαδος, την οποία, αυτή τη φορά, εξεφρασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά για τις θέσεις που εχει διατυπώσει ο κεντρικος τραπεζίτης, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια πως από την Ηρώδου Αττικού εχουν σοβαρό ζήτημα με τις τοποθετήσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Αφησε αιχμές για ευθύνες για τον τομέα των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή τις τράπεζες γιατί, όπως είπε, η εικόνα τους είναι αναντίστοιχη της εικόνας που έχει η ελληνική οικονομία. “Όσο τώρα για ορισμένους καθ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις, θα τους συνιστούσα για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια», είπε ο κ. Τσιπρας, φωτογραφίζοντας, μεταξυ αλλων τον κεντρικό τραπεζίτη. Είπε, επίσης, ότι « Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρεις φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν και εκεί παταγωδώς”.

«Μακάρι και εις τον τομέα ευθύνης των διαρκώς κινδυνολογούντων και ασκόπως πολιτικολογούντων να μην υπάρχουν αναταράξεις, απολύτως αναντίστοιχες με την εκπληκτικά θετική πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά και προσθεσε στέλνοντας μήνυμα προς τον κ. Στουρνάρα “για αυτό καλό είναι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό το τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο».

Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειχε αναφερει πως “ το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των τραπεζών και τις αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη και του δείκτη των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρχουν πια μέτρα και θα υπάρχουν αντίμετρα . Σύμφωνα με τον ίδιο θα διαψευστούν και όσοι κινδυνολογούν για περικοπές στις συντάξεις υποστηρίζοντας ότι «οι εταίροι μας, μας ακούνε πια γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους».

«Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε και τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα κάνοντας λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, επιδότηση ενοικίου, καταβολή αναδρομικών σε ένστολους-πανεπιστημιακούς-γιατρούς, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους.

protothema.gr