nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Τρικυμία στο Μαξίμου -Ο Καμμένος σε ρόλο ΥΠΕΞ, αγνοεί Τσίπρα για Πρέσπες

- Advertisement -

- Advertisement -

Η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, «να πέσουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση των πολιτικών τους στο Μακεδονικό, αλλά και γενικότερα στις (εμφανιζόμενες ως…) τεταμένες σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, παραβιάσθηκε χθες εκκωφαντικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Την ώρα που η κυβέρνηση (στην οποία μετέχει ο κ. Καμμένος) επιμένει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι αμετακίνητος στόχος της είναι η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, και  ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ευχή αλλά και την βεβαιότητα ότι ο Ζάεφ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυψαν στην χώρα του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Άμυνας, «ξανακτύπησε», και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.

Η «πρωτοβουλία Καμμένου» να προτείνει στην Ουάσινγκτον ένα νέο… δικό του «Plan B» στο ονοματολογικό, αλλά και η σχεδόν… επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε, φυσικά, θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.

Ερωτηματικά…

Αλλά το… «περίεργο» και ενδιαφέρον, είναι ότι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης εστιάσθηκαν κατά κύριο λόγο στο σκέλος του «Plan B» του υπουργού Άμυνας για τα Σκόπια και σχεδόν καθόλου για το θέμα των αμερικανικών βάσεων…

Όπως ανέφεραν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον, ήταν επίσημη κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του. Ο υπουργός Άμυνας, μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας την πολιτική της. Δεν νοείται υπουργός σε επίσημη αποστολή και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου να εκφράζει… «προσωπικές απόψεις».

Η ενέργεια του κ. Καμμένου, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, αποκτά πρόσθετη βαρύτητα και εκ του γεγονότος ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο ίδιος δεν θέλησε καν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, δικαιολογούμενος έστω προσχηματικά ότι «εξέφραζε προσωπικές ή κομματικές απόψεις». Κάτι, πάντως, που θα ήταν πρόδηλα υποκριτικό, δεδομένου ότι στο σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκε, εμφανίζεται να λέει τα όσα είπε διαβάζοντας από κείμενο, στην διάρκεια της επίσημης συνάντησης, και όχι από στήθους στο περιθώριό της.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, από τους ίδιους κύκλους εκφραζόταν η υποψία μήπως η όλη υπόθεση αφορά ένα ακόμη «άνοιγμα», χειρονομία καλής θέλησης, της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ, με άγνωστα τα τυχόν προσδοκώμενα ανταλλάγματα, το οποίο για να μην το «χρεωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, έγινε από τον «αντάρτη» κ. Καμμένο. Ο οποίος, ταυτόχρονα, με την «ανταρσία» του αυτή, να προσβλέπει, εν όψει εκλογών, σε ενίσχυση των ΑΝΕΛ, που δημοσκοπικά καταρρέουν.

Ο Καμμένος σε ρόλο… ΥΠΕΞ!

Ο κ. Καμμένος, όχι μόνο δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών ότι η συμφωνία, με την οποία αυτός διαφωνεί κάθετα και δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί στην ελληνική Βουλή, δεν θα προχωρήσει στα Σκόπια, αλλά παρουσίασε και «ανέλυσε» στους συμμάχους οικοδεσπότες του, ένα… δικό του σχέδιο, ένα «Plan B», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, χωρίς να αγγίζει το θέμα του ονόματος, και τα δυτικά (και κυρίως ΝΑΤΟΙκά) γεωπολιτικά συμφέροντα θα διασφαλίζει στα Βαλκάνια  «με τρόπο που θα τα θωρακίζει από την ρωσική διείσδυση…», αλλά και θα εγγυάται την σταθερότητα στα Σκόπια!

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρα
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε σε… φιλοαμερικανισμό ακόμη και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, προτείνοντας ανοικτά και επίσημα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις, να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις, εκτός της Σούδας, και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα και στην Κάρπαθο!

Η κυβερνητική αντίδραση

Η πρώτη αντίδραση με το που έγιναν γνωστές  οι… πρωτοβουλίες Καμμένου εκπορεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, κύκλοι του οποίου σημείωσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Ο κ. Κοτζιάς, δεν έκανε καμιά δήλωση. Αντ’ αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος,όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με ελαφρώς ειρωνικό ύφος: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών

Πιο «σκληρός» ο Βούτσης

Πιο σαφής, ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο kontra channel εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους στο Σκοπιανό. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος».

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει: «Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».

ΝΔ:  Κυβερνητική σχιζοφρένεια…

«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός ‘Αμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση».

ΚΙΝΑΛ: Τον εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας;

Ο αρμόδιος του ΚΙΝ.ΑΛ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας κ. Λοβέρδος  σε δηλώσεις του επεσήμανε:«Σήμερα “ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές”. Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;».

«Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι’ αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή:  iefimerida.gr