nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ από το συνεχές άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της ΝΔ

- Advertisement -

- Advertisement -

Η διεύρυνση της διαφοράς στη δημοσκόπηση της ALCO στο 6,9% από το 6,4%  που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, επηρεάζει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Τσίπρα – Οι πολίτες δεν συγκινούνται από παροχολογία και προεκλογικά «δώρα»

Δεν είναι τόσο η (μικρή) αύξηση της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO (για το OPEN), που προκαλεί σοκ από χθες βράδυ στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι κυρίως το γεγονός ότι και με αυτό το νέο γκάλοπ επιβεβαιώνεται μία τάση, που δύσκολα πλέον θεωρείται αναστρέψιμη και το θέμα είναι πού θα σταματήσει. Η τάση αυτή αφορά στην μάλλον μόνιμη αδυναμία πλέον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να επιδράσουν όπως θα ήθελαν ή προσδοκούσαν στη συμπεριφορά και τις επιλογές του εκλογικού σώματος. Υπάρχει πια μία ισχυρή εκτίμηση ότι παρά τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τα κοινωνικά μέτρα, οι συσχετισμοί, τουλάχιστον όπως αυτοί καταγράφονται στις έρευνες κοινής γνώμης, αλλάζουν. Τουναντίον γίνονται όλο και πιο δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Σε βαθμό, που να τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανό η κατάσταση για το Μαξίμου να χειροτερέψει κι άλλο.

Η χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε μία οριακή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και θέτει το κυβερνητικό επιτελείο ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Η ALCO έδωσε τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 ποσοστιαίες μονάδες στη μάχη των ευρωεκλογών. Δύο τα βασικά συμπεράσματα: πρώτον, η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο γκάλοπ, έστω κι αν αυτό αφορούσε την πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές, αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η μικρή αυτή αύξηση δεν θα ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητική αν η εταιρία δεν κατέγραφε συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας στις τελευταίες της μετρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι εμπεδώνεται μία συγκεκριμένη αρνητική φορά των συσχετισμών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, εάν και η ALCO πλέον αρχίζει να δίνει διαφορές, (κάτι που άλλες εταιρίες το κάνουν εδώ και καιρό) που προσεγγίζουν σε όρια, τα οποία θεωρούνται μη διαχειρίσιμα από το Μαξίμου, ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να πιστεύει πως η διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις 4 μονάδες και σε κάθε περίπτωση μπορεί να αντέξει πολιτικά μία ήττα, κάπως μεγαλύτερη. Όσο όμως αυτή η διαφορά δείχνει να ξεφεύγει το πρόβλημα γίνεται πολύ δύσκολο., ιδίως εάν η απόσταση από τη ΝΔ προσεγγίσει το διψήφιο ποσοστό.

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί σύντομα να απαντήσει εάν ο κίνδυνος μίας πολύ μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές οδηγεί σε εθνικές κάλπες τον Μάιο, ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση αμέσως μετά ή θα είναι προτιμότερο, με δεδομένη τώρα την επικράτηση της ΝΔ να πάει σε κάλπες τον Οκτώβριο, μήπως και στο μεταξύ συμβεί κάτι αναπάντεχα θετικό για την κυβέρνησή του.

Όπως και να έχει, είναι εμφανές πλέον ότι εδώ και καιρό δεν του βγαίνει καμία πολιτική κίνηση. Οι επιτελείς του Μαξίμου ανέμεναν ότι με τα επιδόματα και τα άλλα κοινωνικά μέτρα των εορτών των Χριστουγέννων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε από το χαμένο έδαφος και θα επηρέαζε τους συσχετισμούς, που δείχνουν αρνητικοί ήδη από το 2016. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εκλογείς δεν συγκινούνται ιδιαίτερα.

Φαίνεται επίσης ότι δεν αποδίδει ούτε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Παρά τις «Γέφυρες» και την «πλατιά απεύθυνση» προς τους πρώην Πασόκους, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν γιατί όποιος ήθελε να πάει, ήταν ήδη εκεί.

Ενδεχομένως κάποιες ατυχείς κινήσεις, που κάνει το Μαξίμου στην αγωνία του να αλλάξει την κατάσταση λειτουργούν τελικώς ανάποδα, όπως η υπόθεση με την Μυρσίνη Λοϊζου και άλλες.

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία είναι και η εξόρμηση κυβερνητικών στελεχών στη βόρεια Ελλάδα, με στόχο να αλλάξει το κλίμα για το Μακεδονικό. ΟΙ αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζουν τους συσχετισμούς, καθώς η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί τέσσερις μονάδες πάνω από το μέσο όρο.

Σημειωτέον ότι η ΝΔ συγκεντρώνει 26,6%, έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ενώ διατηρεί ευρύ προβάδισμα με σαφή διαφορά στην παράσταση νίκης.

www.protothema.gr