«Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο»

Την εκτίμηση πως η κατάσταση με την Τουρκία τείνει προς αποκλιμάκωση και πως θα αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο έκανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», προσθέτοντας όμως πως η Ελλάδα δεν εφησυχάζει.

“Όσο είναι σε ισχύ η Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους σαφώς και είμαστε σε επιφυλακή”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Δεν προβλέπω εγώ προσωπικά, ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο [..] Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα βρίσκεται ο τουρκικός στόλος είτε σε ετοιμότητα, είτε στο Αιγαίο, εμείς θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισε.

«Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα με δυνατές σχέσεις και συμμαχίες στο διεθνές επίπεδο, είναι μια χώρα που παρόλη τη δεκαετή κρίση διατηρεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και προσωπικό με φρόνημα και ικανότητες στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις”, τόνισε.

Επεσήμανε πως στην αποκλιμάκωση αυτή οδήγησε ένας συνδυασμός πολιτικών διεθνών πιέσεων και αντιδράσεων και της αποφασιστικότητας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως, αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της Καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση, ενώ χαρακτήρισε “σωτήρια” την πρόσφατη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με της διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι” κατέκριναν. Εξήγησε δε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα με την άμεση έκδοση δικής της Navtex και την έγκαιρη αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων.

«Μέσα στο τέλος Ιουλίου εν εποχή αδειών βγήκαν όλα μας τα πλοία κι αυτό δείχνει ετοιμότητα ενόπλων δυνάμεων και συγκροτημένο κράτος, το οποίο αντιδρά».

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε “λυπηρή” και ακατανόητη” την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και σημείωσε πως «εκθέτει την Τουρκία».