nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Στο προεκλογικό μπαλκόνι οι γερμανικές αποζημιώσεις

- Advertisement -

- Advertisement -

  Στο προεκλογικό μπαλκόνι ανεβάζει ο Πρωθυπουργός και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς όπως είπε χθες από τα Καλάβρυτα, θα συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής ώστε μετά τις γιορτές το θέμα να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής «και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει».

- Advertisement -

Αφού απέδωσε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Λαζουρά, υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνο πόρισμα της ελληνικής Βουλής για συνέχιση των πρωτοβουλιών και σημείωσε: «Κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης». Άφησε έτσι με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία που σχεδιάζει θα στοχεύει σε κάποιου είδους ηθική αποζημίωση από τη Γερμανία, όπου το μείζον δεν θα είναι το χρηματικό ύψος της αποζημίωσης, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε πει ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να διευθετηθεί τόσο το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και το ζήτημα του κατοχικού δανείου.

«Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Άρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Η ανάδειξη του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων και η συζήτηση για τις παροχές και τις προσλήψεις στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει η κυβέρνηση έρχεται σε μία περίοδο που από τη μία αναμένει νωρίτερα από ότι υπολόγιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, ενώ προβληματίζει η αναποτελεσματικότητά της στην εξεύρεση υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τουλάχιστον σε ότι αφορά δήμους με συμβολική σημασία και ειδικό πολιτικό βάρος.

Το Μαξίμου είχε κεντρικά αφήσει να διαρρεύσει την περασμένη Παρασκευή ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τα ονόματα των υποψηφίων για το δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη και αυτό προκάλεσε νέες συζητήσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στην έντονη φημολογία περί απροθυμίας κυβερνητικών στελεχών να αναλάβουν το ρίσκο σε μια κεντρική πολιτική μάχη, η Κουμουνδούρου αντιτάσσει πληροφορίες ότι η βολιδοσκόπηση προσώπων με δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων συνεχίζεται και για αυτό το θέμα συνεργάζεται στενά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, θα ανακοινωθεί ως την Παρασκευή που ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Μόσχα, ενώ επιβεβαιώνεται ότι αναζητούνται, τόσο για τον δήμο Αθήνας όσο και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόσωπα που θα μπορούν να διεισδύσουν και σε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, καθώς σε αυτές τις δύο μάχες τα χαρακτηριστικά, πέρα από τοπικά θα είναι και πολιτικά. Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να υπηρετηθεί και η στρατηγική πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για το δήμο Θεσσαλονίκης, είναι «κλεισμένη» αλλά δεν ανακοινώθηκε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους τακτικής, όπως επισημαίνεται από κομματικές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «στήσει» γέφυρες ώστε η κ. Νοτοπούλου να διεκδικήσει στο δήμο της Θεσσαλονίκης κόντρα στον υποψήφιο της Ν.Δ. κ. Ταχιάο, έχοντας τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού που ως τώρα δεν έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν κάποιο υποψήφιο ή αν θα κατέβουν αυτόνομα.

Στις «ζυμώσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανάμεσα στις τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, αποδίδουν κυβερνητικές πηγές και την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του υποψηφίου που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα για την περιφέρεια, που υπολογίζεται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από άλλες, από την εξέλιξη του Μακεδονικού.

 

www.naftemporiki.gr  / Του Γιάννη Καμπουράκη    gkamp@naftemporiki.gr