nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Σκάνδαλο Novartis: Συγκάλυψη-συσκότιση, ή ωρολογιακή βόμβα;

- Advertisement -

- Advertisement -

Ολο και πιο περίπλοκο γίνεται το παζλ του σκανδάλου Novartis, που μπορεί να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα για το πολιτικό σύστημα, ή να καταλήξει σε μία πρωτοφανή «φούσκα» που θα σκάσει με εκκωφαντικό θόρυβο, προκαλώντας πολλαπλές παρενέργειες.

- Advertisement -

Καταλύτης περαιτέρω εξελίξεων γίνεται τώρα η υπόθεση Μανιαδάκη, ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας βρίσκεται σε θέση κατηγορουμένου, με αποφάσεις  ανακριτών και εισαγγελέων.

Η κίνηση αυτή επιφέρει διφορούμενα αποτελέσματα στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου και αντιμετωπίζεται αναλόγως από τους εμπλεκόμενους, τους πολιτικούς βρίσκονται στο επίκεντρο εισαγγελικών ερευνών, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Το προφανές αποτέλεσμα είναι ότι «καίγεται» ένας βασικός μάρτυρας κατηγορίας, που θα μπορούσε να δώσει πολλά επιπλέον στοιχεία και η μαρτυρία του θα είχε βαρύτητα. Μετατρεπόμενος σε κατηγορούμενο, θα προσπαθήσει ασφαλώς να ανασκευάσει τις καταθέσεις του και να συγκαλύψει στοιχεία, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του – προστατεύοντας εμμέσως και άλλους εμπλεκόμενους.

Οι παρενέργειες

Δικαστικοί παράγοντες, νομικοί και πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν  ότι με την άρση της προστασίας του καθηγητή Ν. Μανιαδάκη και την μετατροπή του σε κατηγορούμενο, εμμέσως «ακυρώνεται» ένα κομμάτι της μέχρι τώρα διαδικασίας και αποδυναμώνεται το αποδεικτικό υλικό που βασίζεται σε καταθέσεις. Υπό δικαστική αμφισβήτηση τίθενται ακόμη οι εισαγγελικές ενέργειες που στηρίχθηκαν στις καταθέσεις του ή συνδέονται με αυτές.

Αλλάζουν λοιπόν τα δεδομένα, εισαγγελείς και ανακριτές  θα  έχουν ακόμη πολλή δουλειά και η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος – με αποτέλεσμα η υπόθεση να «ξεθυμάνει» πολιτικά.

Αν είναι βάσιμη αυτή η εκδοχή, η δικαστική διερεύνηση θα καταλήξει σε πλήρη συσκότιση και ουσιαστική συγκάλυψη του μεγαλύτερου διαχρονικού σκανδάλου, που «καταβρόχθισε» δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικού χρήματος, επιβαρύνοντας παράλληλα το ασφαλιστικό σύστημα και τους καταναλωτές.

Η αντιπολίτευση που θεωρεί «κατασκευασμένο» το σκάνδαλο Novartis και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι κλπ, πανηγυρίζουν γι αυτή την εξέλιξη, εξαπολύοντας παράλληλα μύδρους κατά των «σκευωρών», ενώ τα αντιπολιτευόμενα ενημέρωσης βιάζονται να προαναγγείλουν «σκάσιμο της φούσκας», που θα πλήξει ευθέως την κυβέρνηση.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις ως προς τα δικονομικά αποτελέσματα που «παράγει» η μετατροπή του κ. Μανιαδάκη από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο.

Τι μένει από τις καταθέσεις

Εγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι ακυρώνεται και μπαίνει στο αρχείο μόνον το μέρος των καταθέσεών του που ενοχοποιεί τον ίδιο.

Αντίθετα, παραμένουν σε ισχύ στα χέρια των εισαγγελέων όλα όσα αυτοβούλως προσήλθε και κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να μπει σε καθεστώς προστασίας.

Αυτές οι καταθέσεις σε συνδυασμό με άλλες μαρτυρίες και με στοιχεία που έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα και από τις έρευνες του FBI, θα ληφθούν υπόψη για την έκδοση αποφάσεων σχετικά με την άσκηση ή μη διώξεων σε βάρος προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα των  10 εμπλεκομένων πολιτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές,  η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί  τα τέλη Ιανουαρίου ή στο πρώτο 15ήμερο Φεβρουαρίου. Η πιθανολογούμενη άσκηση διώξεων θα δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα.

 

 

sofokleousin.gr