nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Οργή Μητσοτάκη για τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin – Φασισμός είναι η τυφλή βία

- Advertisement -

- Advertisement -

Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται στην Βουλή στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες στην Βουλή. Για το θέμα αυτό θα τοποθετηθούν στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τους βανδαλισμούς που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα και ειδικά στο μνημείο της Marfin και όπως είπε επικαλέστηκε το συμβάν αυτό για να τονίσει την σημασία του σημερινού νομοσχεδίου.

«Kάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της», είπε.

Και συνέχισε: «Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα Συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αγυρτεία αναφερόμενος σε όσους χαρακτηρίζουν χουντικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα διανύει μισό αιώνα ομαλού κοινοβουλευτικού βίου και διαθέτει την ωριμότητα για να προστατεύει τις συνταγματικές ελευθερίες. Είπε ακόμα ότι «κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Πρέπει να πάρουμε τα δικαιώματα στα σοβαρά και αναφέρθηκε σε έναν Αμερικανό στοχαστή και είπε ότι προσπαθούμε να εναρμονίσουμε την ελευθερία με την ισότητα των δικαιωμάτων για να πάψουν κάποιοι να τις καταχρώνται.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

 

Τροπολογία από το ΚΙΝΑΛ

Την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία που κατέθεσαν οι 22 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσθέτουν, «ο οργανωτής μίας συνάθροισης βαρύνεται με υπέρμετρο μερίδιο ευθύνης και δη γενικής και αντικειμενικής, χωρίς τον αναγκαίο κατά τον δίκαιο αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα σε μία πράξη και τον υπαίτιο αυτής».

Επικαλούμενοι την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ ότι «οι οργανωτές και οι εκπρόσωποι της συνάθροισης δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να υποχρεούνται να πληρώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες σε µία συνάθροιση» αλλά και σχετικές διατυπώσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ζητούν την «πλήρη απαλειφή τής ως άνω προβληματικής ρύθμισης και την επαναφορά των γενικών διατάξεων του αστικού δικαίου, που προβλέπουν την ατομική ευθύνη αποζημίωσης εις βάρος του προσώπου που αποδεδειγμένα προκάλεσε τη ζημία».

Επίσης (άρθρο 2), ζητούν να τροποποιηθεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προέδρου Πρωτοδικών ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την απαγόρευση μίας συνάθροισης, στο σημείο που «προβλέπεται ότι αν η ως άνω σύμφωνη γνώμη του δικαστή δεν παρέχεται εντός 24 ωρών από της υποβολής του σχετικού αιτήματος, τότε η αναγκαία σύμφωνη γνώμη θα τεκμαίρεται σιωπηρά». Συγκεκριμένα, προτείνουν: «Η σύμφωνη γνώμη της δικαστικής αρχής πρέπει να διατυπώνεται γραπτώς και με σαφήνεια και να μην τεκμαίρεται σιωπηρώς».

Με το 3ο άρθρο της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν τη «ρητή εξαίρεση των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου».

Με το 4ο άρθρο προτείνεται η «ρητή και καθολική απαγόρευση χημικών, όχι μόνο κατά την εξέλιξη μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που τρέπεται σε βίαιη και τίθεται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματική βλάβη, αλλά και κατά τον περιορισμό και την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων».

Τέλος, με το άρθρο 5 τονίζεται ότι «η απαγόρευση της “αντισυγκέντρωσης” δεν μπορεί να δικαιολογείται μόνο από τον χαρακτήρα αυτής ως συνάθροισης αντίθετης προς μία ήδη προγραμματισθείσα, αλλά περαιτέρω απαιτείται να επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή».

Σημειώνεται, ότι το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανέφεραν στις ομιλίες τους ο Γ. Καμίνης και ο Κ. Σκανδαλίδης, θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Πηγή; newsit.gr