nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Μητσοτάκης σε πολιτικούς αρχηγούς: Αυτά είπα στον Τραμπ, ιδού ο εκλογικός νόμος

- Advertisement -

- Advertisement -

Κώδικα έντιμης συνεννόησης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός – Τι γίνεται με την μεσολάβηση των Αμερικανών στους Τούρκους – Η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο – Το «όχι» στον Αλέξη Τσίπρα – Πότε θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο νέος εκλογικός νόμος θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεκινούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημειώναν στο protothema.gr ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, την κυρία Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την αμερικανική διοίκηση, κυρίως μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. «Εμείς είπαμε ότι εάν οι Τούρκοι κάνουν κάτι, εμείς θα επέμβουμε» αναφέρει παράγοντας με γνώση των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ που συμπληρώνει ότι το μήνυμα που έλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία από την Ουάσιγκτον είναι πως οι Αμερικανοί θα μεσολαβήσουν ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην φτάσουν στα άκρα. Η επανεκκίνηση του απ’ ευθείας ελληνοτουρκικού «πολιτικού» διαλόγου ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυ Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Τούρκο υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ δείχνει ότι η Αθήνα και η Άγκυρα -με την παρότρυνση ίσως της Ουάσιγκτον- ετοιμάζονται για εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 την γραμμή της συνεννόησης ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν έκπληκτοι από τις πληροφορίες που διακινούνταν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν έτοιμος να προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε η Ουάσιγκτον να λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να πιέσει την Τουρκία να απόσχει από επιθετικές ενέργειες. «Η ελληνοαμερικανική αυτή συμφωνία δεν ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαιώθηκε από τη ΝΔ;» αναρωτιόταν με έκπληξη κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να τεθεί στην αμερικανική πλευρά θέμα απόσυρσης της λεγόμενης MDCA ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας εισηγηθεί κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλογικός νόμος

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συναντάται στις 12, την κυρία Φώφη Γεννηματά με την οποία θα συζητήσει στις 13:00, τον Κυριάκο Βελόπουλο (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 17:00) και τον Γιάννη Βαρουφάκη (θα συνομιλήσουν ώρα 18:00 στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή) για τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο. Τις λεπτομέρειες της πρότασης που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Δευτέρα ώρα 11:00 διότι από σήμερα ο γραμματέας του ΚΚΕ βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου μεταξύ άλλων θα καταθέσει στεφάνι στον ταφο του Καρλ Μαρξ.

Αισιοδοξία για συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ και Κομμουνιστικό Κόμμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν έχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο αφού θεωρούν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Κουτσούμπας επιμένουν σε νομοθετήματα που τείνουν στην απλή αναλογική. Εκ των πραγμάτων η προσπάθεια προσέγγισης με την αντιπολίτευση εστιάζεται στο Κίνημα Αλλαγής, στην περίπτωση που η Φώφη Γεννηματά προτείνει συγκεκριμένες ιδέες για τροποποιήσεις που να μπορούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο. Σε περίπτωση που οι αλλαγές που ζητήσουν από το ΚΙΝΑΛ ή από κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορούν να συμπεριληφθούν στο νομοθέτημα για τον νέο εκλογικό νόμο τότε οι τροποποιήσεις θα περάσουν στην κυβερνητική πρόταση όπως συνέβη στην περίπτωση του νόμου με την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός 3-4 ημερών ώστε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Νομίζω ότι με την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποφασίσει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας» λέει στο protothema συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πότε θα ανακοινωθεί η επιλογή του πρωθυπουργού για την διαδοχή του Προκόπιου Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα; Σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αλλά μάλλον όχι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι στην περίπτωση αυτή το πρόσωπο που θα παραλάβει το τιμόνι της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα διαρρεύσει μέσα σε δευτερόλεπτα χωρίς να χρειαστεί να τρέξει κάποιος σε… μέντιουμ, όπως είπε με το φλεγματικό του χιούμορ ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κάνοντας όσους δεν κατάλαβαν ότι αστειεύεται να θεωρήσουν ότι γνωρίζει ποιος θα διαδεχθεί τον Προκόπιο Παυλόπουλο.

Πηγή: protothema.gr