nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Κ. Μητσοτάκης: Η παροχολογία Τσίπρα, στη λογική “Τσοβόλα δώστα όλα”, ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας

- Advertisement -

- Advertisement -

Σκιαγραφώντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου από το βήμα του “Θεσσαλονίκη Summit”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με το μοτίβο της υποσχεσιολογίας που ακολουθεί, θέτει νάρκες στο μέλλον της χώρας.

- Advertisement -

“Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Τα υπερπλεονάσματα δεν είναι το καλύτερο διαβατήριο για να δανειστούμε από τις αγορές. Η άκρατη παροχολογία Τσίπρα, στη λογική του “Τσοβόλα δώστα όλα”, ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, που έδειξε και πάλι το δρόμο της προσέλκυσης των επενδύσεων και της στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, με ένα κράτος αρωγό, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει ισχυρή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές, για να αλλάξει την εικόνα της οικονομικής παρακμής. “Το μελετημένο πρόγραμμα της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό θαύμα. Να φέρει ένα σπιράλ θετικών προσδοκιών. Προϋπόθεση είναι μία μεγάλη πολιτική αλλαγή”, είπε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στιγμάτισε τους πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για τη μη περικοπή των συντάξεων, υπενθυμίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν αυτοί που ψήφισαν τις μειώσεις ως “ενέχυρο”, όπως τόνισε, για να περάσουν οι αξιολογήσεις και να λήξει το τρίτο πρόγραμμα.

“Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί δε θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις που η ίδια ψήφισε. Καταθέσαμε τροπολογία. Τότε δεν την ψήφισε, γιατί ίσως δεν είχε ολοκληρωθεί το παζάρι με τους πιστωτές. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ νομοθέτησαν αυτές τις περικοπές ως ενέχυρο, για να περάσουν τις αξιολογήσεις. Τα πλεονάσματα έγιναν υπερπλεονάσματα. Που επιτυγχάνονται με υπεροφορολόγηση. Με υστέρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η κυβέρνηση έχει ήδη κόψει τις συντάξεις πολλές φορές. Το μέτρο επιβλήθηκε εξαιτίας της”, σημείωσε.

“Η μεταρρυθμιστική οκνηρία καθηλώνει την οικονομία. Οι επενδύσεις καταγράφουν πτώση και όχι άνοδο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε κι άλλο τον Οκτώβριο. Το περιβόητο ελατήριο της ανάπτυξης σήμερα δε λειτουργεί. Στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους προδιαγράφεται μία περίοδος ισχνής ανάπτυξης, μετά το 2023. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων μένουν σταθερά επάνω από το 4%. Το χρηματιστήριο απαξιώνεται. Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν. Αυτές είναι οι παρενέργειες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε φοροεπιδρομή. Γιγαντώθηκε η λεγόμενη φορολογική σφήνα. Ταυτόχρονη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην ανταγωνιστικότητα η χώρα κατρακυλάει. Αυτή είναι η βλάβη που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην παρέμβασή του στο “Θεσσαλονίκη Summit”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μία χώρα, στην οποία οι πολίτες εργάζονται πολύ, χωρίς να αμείβονται καλά για την εργασία τους. “Ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων μεταφέρθηκε στην κατώτατη μισθολογική κλίμακα. Αποφύγαμε την καταστροφή, αλλά θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση για να αλλάξει δομικά η οικονομία. Είμαστε 25% φτωχότεροι, αλλά και λιγότεροι. Δε μπορούμε να επιστρέψουμε σε ανεύθυνες οικονομικές πολιτικές”, ανέφερε και υπενθύμισε πως στη “γαλάζια” πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Εγκαλώντας συνεχώς την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για την ασφυκτική δημοσιονομική πολιτική της, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα επιβάλει φόρους Σκανδιναβίας, χωρίς να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στους πολίτες της. “Κάπου έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος. Ο δρόμος δε βγάζει νόημα. Ούτε για εργαζόμενους, ούτε για επενδυτές. Η Ελλάδα δεν πρέπει να τοποθετηθεί ως φτηνός επενδυτικός προορισμός. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμούς και να τους προστατεύσουμε. Εμείς έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Έχει στο επίκεντρο την έννοια της ελευθερίας. Στην οικονομική δραστηριότητα. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων δεν έχουν κάνει την Ελλάδα ελεύθερη οικονομία. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Η οικονομία σήμερα είναι η λιγότερο ελεύθερη οικονομία. Η Ελλάδα είναι στην 115η θέση από τις 180 χώρες που αξιολογούνται. Σε καλύτερη κατάσταση από εμάς είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία”, είπε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι μέγιστο μέλημά του, κύριο πρόταγμά του είναι ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ένα σχέδιο, το οποίο θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών και θα δίνει έμφαση στις αδειοδοτήσεις, στα κίνητρα για επενδύσεις, στη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, στη  μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα θεσπίσει θέση υπουργού επικρατείας για την ψηφιακή πολιτική παρά τω πρωθυπουργώ.

Η ΝΔ δε θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Για μία ακόμα φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. “Είναι επιπόλαια και εθνικά μετέωρη η συμφωνία Τσίπρα. Η συμφωνία είναι κακή. Η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει είτε σε αυτήν, είτε στην επόμενη Βουλή. Όσα ψηφίζονται τώρα στα Σκόπια είναι χειρότερα από το αρχικό κείμενο συμφωνίας”, σχολίασε.

www.capital.gr