nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Φίλης: Παραδιοίκηση στην ΕΡΤ – Παππάς: Ξεκινά η έρευνα για το «μαύρο»

- Advertisement -

- Advertisement -

Την ώρα που ο πρώην υπουργός βάζει στο στόχαστρό του την «παράγκα» της κρατικής τηλεόρασης, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απαντά με την επιτροπή για το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Τηρώντας απαρέγκλιτα την προσφιλή του τακτική, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πλαγιοκοπεί το κόμμα του εξ αριστερών και εκ των έσω. Μιλά ανοιχτά για παραδιοίκηση και φαύλες πρακτικές στην ΕΡΤ. Αποκαλεί «ακραίο» τον Πάνο Καμμένο, καλώντας τον να μην παριστάνει τον συνταγματολόγο σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα κ.λπ. Ο Νίκος Φίλης προσωποποιεί τις περισσότερες από τις θεμελιώδεις ιδεολογικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ψηφίζει μνημόνια στο όνομα της Αριστεράς, είναι ευλαβής χριστιανός αλλά απολύθηκε από υπουργός λόγω της σύγκρουσής του με την Εκκλησία κ.λπ). Παρόλ’ αυτά, στη διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών, την διπολική διαταραχή του προϋπολογισμού που κατατίθεται ταυτόχρονα με και χωρίς περικοπές συντάξεων, ο Νίκος Φίλης ακούγεται έως και σαν τη φωνή της λογικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι παραδέχεται πως οι κατασχέσεις για μικροποσά οφειλετών στο δημόσιο είναι ξεκάθαρο δείγμα αυταρχισμού.

Σε δύο συνεντεύξεις του που δημοσιοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, μία στον δημοσιογράφο Γιώργο Π. Τερζή (newpost.gr) και άλλη μία στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, ο πρώην υπουργός Παιδείας οπλίζει και βάλλει κατά πάντων. Και είναι χαρακτηριστικό το πόσο καίρια είναι τα εξ οικείων βέλη που εξαπολύει ο Νίκος Φίλης, ώστε ο Νίκος Παππάς, υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και σαν εκφραστής της σκληρής γραμμής Μαξίμου, έσπευσε να αναχαιτίσει την επίθεση Φίλη: «Ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ» σχολίασε ο κ. Παππάς ύστερα από τις βαριές καταγγελίες του συντρόφου του. Και ο υπουργός, επανερχόμενος στις αυτοαναιρούμενες δηλώσεις, τόνισε πως «η δημόσια τηλεόραση πρέπει να βάζει τον πήχη ψηλά. Οι επιθέσεις προς την ΕΡΤ έχουν τον τύπο χρονοκαθυστέρησης. Έχει σημαντική αύξηση της τηλεθέασης και γι’ αυτό την χτυπούν. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών». Ο Νίκος Παππάς εξήγειλε, παράλληλα, ότι «η επιτροπή για το μαύρο (σ.σ. στην ΕΡΤ) παίρνει σάρκα και οστά την επόμενη εβδομάδα»

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Φίλη

Για την ΕΡΤ: «Ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το ‘μαύρο’. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».

Νίκος Φίλης: «Παραδιοίκηση στην ΕΡΤ»

Για τον Πάνο Καμμένο και το Σκοπιανό: «Στο θέμα αυτό είναι ακραίος και ο κ. Καμμένος. Δεν δικαιώνεται κανείς και το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η σταθερότητα στην περιοχή. Ο Νίκος Κοτζιάς έχει δίκιο: πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα αλλά και από απόσταση και να μην δίνουμε την εντύπωση ότι παρεμβαίνουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά τους. Να μην συνταγματολογούμε από την Ελλάδα για το Σύνταγμά τους.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος [σσ: στα Σκόπια] δεν επηρεάζει την εξέλιξη της συμφωνίας εφόσον γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει γιατί στα Βαλκάνια υπάρχει και αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής συνόρων σε Σερβία και Κόσσοβο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος του αλβανικού ριζοσπαστισμού. Επομένως πρέπει να αναγνωριστεί και να σταθεροποιηθεί το γειτονικό κράτος».

Για την Παπακώστα και τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Νομίζω πως εξυπηρετεί τακτικούς στόχους η υπουργοποίηση της κ. Παπακώστα. Ενισχύει την κυβερνητική πλειοψηφία. Για συγκυριακούς λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να συγκυβερνά με δυνάμεις και πρόσωπα από τον συντηρητικό χώρο. Η συντηρητική συνιστώσα της κυβέρνησης ενισχύθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός είναι βέβαια συνταγματική προνομία του πρωθυπουργού. Πιστεύω όμως ότι το γενικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας μας.

Για τα «νεκρά όργανα» του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσα λέω και κάνω τα εντάσσω στη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ -όσο λειτουργεί βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ζήσαμε μια περίοδο ‘νεκρών’ οργάνων. Και όσο βέβαια μπορεί να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη μεταμφίεση του κυβερνητικού προγράμματος, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στίγμα αριστερού κόμματος και όχι το στίγμα ενός κόμματος που λειτουργεί υπό τον μανδύα του κυβερνητισμού, της αναγκαστικής υποστήριξης όλων των ενεργειών της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα πορεία που χαράσσουμε, με τον νέο γραμματέα Π. Σκουρλέτη και τα νέα όργανα».

Ο μοναχικός… Νίκος: «Οι ’53’ [σσ: η «αριστερή» εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, μια τάση αγνώστουν αριθμού μελών που έχει καθιερωθεί να αναφέρεται σαν «53» ή «53+» κ.λπ. Ο φερόμενος ως ηγέτης της, πάντως, είναι ο υπουργός που έχει υπογράψει πρώτος όλα τα μνημονιακά μέτρα, ο των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος] αναμφισβήτητα συνιστούν διαχρονικά έναν χώρο όπου ακούγονται απόψεις που βοηθούν στην αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια εποχή που ασκούνται πιέσεις για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε συστημικό κόμμα. Οι χώροι διαλόγου εντός του κόμματος, όχι οι ομαδοποιήσεις, μπορούν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστέψει στην αριστερή κανονικότητα. Αυτός ο χώρος, όχι στενά οι 53+ αλλά και άλλοι εντός του κόμματος μπορούν να δώσουν το στίγμα για την επιστροφή στην αριστερή κανονικότητα. Εγώ δεν είμαι μοναχικός λύκος. Ούτε καν μοναχικός Νίκος. Στο συνέδριο εκλεγήκαμε μαζί με τον Ευκλείδη πρώτοι σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή».