nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Εκλογές τον Μάιο “θέλουν” οι Γερμανοί! Τι φοβούνται και… πιέζουν

- Advertisement -

- Advertisement -

Το ότι η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί από την προεκλογική περίοδο… διαρκείας στην χώρα μας, μεταφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, που τονίζει πως την άποψη αυτή αποτυπώνουν ολοένα και περισσότεροι στην Γερμανία, με πρόσφατο παράδειγμα τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, που και αυτός δήλωσε πως η χώρα μας διανύει μια προεκλογική περίοδο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη γερμανική κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο.

Βέβαια, προσθέτουν ότι η τελική απόφαση ανήκει πάντοτε στον Έλληνα πρωθυπουργό, που είναι αυτός και μόνο που θα επιλέξει τον ακριβή χρόνο των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, για τους Γερμανούς ο Μάιος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για μια εθνική εκλογική αναμέτρηση. Το παραπάνω συμπέρασμα συνάγεται και μέσα από συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στις δυο πλευρές τους τελευταίους μήνες, καθώς και από άλλα στοιχεία.

Στη γερμανική πρωτεύουσα προτάσσουν το θέμα της οικονομίας που -όπως δηλώνουν-βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης όμως τονίζουν πως η ανάκαμψη αυτή θα μπορούσε να απειληθεί -με αρνητικό επακόλουθο- στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, το «φρενάρισμα» των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας προς τους ξένους επενδυτές πολλοί από τους οποίους εάν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις.

Η συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου και να μειωθούν εντυπωσιακά οι πιέσεις που αφορούν την οικονομία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της RealNews. Όμως παρασκηνιακά, στη γερμανική πρωτεύουσα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας στην περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να βρίσκεται σε μια ατέρμονη, άτυπη προεκλογική περίοδο.

Οι εκλογές και τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά το γνωστό θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κυβερνητικών στελεχών για επαναδιαπραγμάτευση με στόχο τη μείωσή τους στο Βερολίνο η απάντηση δόθηκε και επίσημα πριν από ημέρες. Σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ,αφού πρώτα είχε δηλώσει πως «δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας καθότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», πρόσθεσε ότι « οι συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών πρέπει να τηρηθούν. Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό δεν αλλάζει. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Συνεπώς φαίνεται πολύ δύσκολο την παρούσα στιγμή να υποχωρήσει το Βερολίνο σε μια τέτοια προοπτική, καθώς συμφωνεί και με τα όσα αναφέρονται από τις Βρυξέλλες δηλαδή ότι τα υψηλά πλεονάσματα σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση τη σημερινή κατάσταση, κάτι τέτοιο θα ήταν ουσιώδης αλλαγή της συμφωνίας που έχει γίνει με την Ελλάδα, άρα θα απαιτούσε και την έγκριση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής αλλά και άλλων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Δεν θέλουν ελληνικό ζήτημα στο γερμανικό κοινοβούλιο ενώ οι εκλογές αργούν

Πάντοτε με τα σημερινά δεδομένα, κανείς στο κυβερνητικό χώρο της Γερμανίας δεν Θα ήθελε να φέρει ένα τέτοιο θέμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, προκαλώντας και πάλι μεγάλες διαμάχες και συγκρούσεις μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Πρωταρχικός στόχος του Βερολίνου την περίοδο αυτή, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές είναι να περιοριστεί η δύναμη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και η Ελλάδα να παρουσιαστεί ως ένα sυccess story στο οποίο συνέβαλε και η Γερμανία. Όμως σχετικά με τις ευρωεκλογές υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες. Η βασικότερη είναι πως οι αντιευρωπαϊκές ακραίες δυνάμεις θα ενισχύσουν τα ποσοστά τους.

Τι σηματοδοτεί η νίκη Βέμπερ στις ευρω – εκλογές

Ο Γερμανός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ,Μάνφρενr Βέμπερ συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι αυτός ο νικητής των ευρωεκλογών. Ωστόσο, στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις ανάλογες πλειοψηφίες ώστε να εκλεγεί και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι Γερμανοί επιθυμούν σφόδρα να έχουν έναν δικό τους άνθρωπο ως επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών. Έτσι, σύμφωνα και με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, έχουν έτοιμο ένα plan Β. Δηλαδή, στην περίπτωση που ο Μ. Βέμπερ δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, το Βερολίνο θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε το καλοκαίρι που λήγει η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να τον διαδεχθεί Γερμανός. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν.

Θέλουν τον έλεγχο τις ΕΚΤ

Ο Βάιντμαν είναι το πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που έχει τελείως διαφορετικές απόψεις από τον Μ. Ντράγκι σε πάρα πολλά θέματα και με τον οποίο ντο παρελθόν έχει επανειλημμένα συγκρουστεί. Βέβαια, χώρες όπως η Γαλλία και άλλες (κυρίως ο ευρωπαϊκός Νότος) διαφωνούν κάθετα με μια πιθανή υποψηφιότητα του Βάιντμαν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή πρόκειται για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο, οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να επιτύχουν τον στόχο τους κάτι που βέβαια θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας και για όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Και για επανέλθουμε στο θέμα των ελληνικών εκλογών, στο Βερολίνο διαβάζουν και αναλύουν τις δημοσκοπήσεις που έρχονται από την Αθήνα και βεβαίως βλέπουν πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνουν δημοσκοπικό προβάδισμα.

Μπορεί το Βερολίνο να διαφώνησε κάθετα με τη θέση της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όμως είναι έτοιμο να συνεργαστεί με μια πιθανή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε οι πρώτες διερευνητικές επαφές έχουν ήδη γίνει, αρχής γενομένης από τη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα

Βελτίωση του κλίματος λόγω πολιτικής αλλαγής

Και η επικείμενη πολιτική αλλαγή διαμορφώνει ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το κλίμα που επικρατεί στις αγορές το αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και σήμερα μη εκτελεστικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, Μανουέλ Μπαρόζο. Επισημαίνοντας ότι ο επενδυτές σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας, γιατί «περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές».

Πηγή: Real News