nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Ασφυκτική πίεση της ΝΔ στην “πρόθυμη εξάδα, που θα στηρίξει μία κυβέρνηση σε κατάρρευση”

- Advertisement -

- Advertisement -

Εν αρχή ήταν το καταιγιστικό κύμα των βολών, που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις έγιναν γνωστοί οι όροι του πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι αιχμές για “απόλυτη συνεννόηση”, “υποκρισία” και “σκηνοθετημένη παράσταση” δόμησαν το momentum της γενικευμένης αντεπίθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θέτει στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο, ο οποίος επιχείρησε να…τετραγωνίσει τον κύκλο, προκειμένου να πείσει ότι παραμένει πιστός στις γραμμές του.

- Advertisement -

Για τα επόμενα εικοσιτετράωρα και μέχρι να φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική της οδού Πειραιώς είναι ξεκάθαρη. Πίεση μέχρις εσχάτων στους έξι “πρόθυμους βουλευτές” να δώσουν ανάσα ζωής σε μία κυβέρνηση που πνέει τη λοίσθια. Σε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να διαχειριστεί το πολιτικό τέλος της, αγκομαχώντας να κρατηθεί στην εξουσία, σε κρίσιμες για την οικονομία και τα εθνικά ζητήματα στιγμές, που αν μη τι άλλο απαιτείται σταθερότητα. Αυτή η πίεση, λοιπόν, του “γαλάζιου” στρατοπέδου προς τους “πρόθυμους” να στηρίξουν το οικοσύστημα Τσίπρα θα ορίσει, κατά βάση, τις κινήσεις στη σκακιέρα.

“Είναι προφανές ότι όλα είναι προσυνεννοημένα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας έχει 145 βουλευτές και μαζί με την κ. Παπακώστα και τον κ. Δανέλλη, ο κ. Καμμένος του χαρίζει άλλους τέσσερις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να φτάσει στους 151. Την κ. Κουντουρά, τον κ. Κόκκαλη τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι. Τους δύο τελευταίους, μάλιστα, λέει ότι δε θα τους διαγράψει καν για να μην μείνουν οι ΑΝΕΛ με λιγότερους από πέντε βουλευτές και διαλυθεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα. Αυτοί λοιπόν οι έξι βουλευτές, οι επιπλέον των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθούν στη Βουλή να πουν πώς ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό. Τι ανταλλάγματα έχουν πάρει για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που καταρρέει. Θα κληθούν επώνυμα να εξηγήσουν τη στάση τους. Διότι όσοι πουν “ναι” στην ψήφο εμπιστοσύνης, λένε επί της ουσίας “ναι” και στην συμφωνία των Πρεσπών”, τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σημειώνουν πως αυτοί οι έξι βουλευτές (εάν τελικά επιβεβαιωθεί η φημολογούμενη ψήφος τους) είναι που θα κρατήσουν την κυβέρνηση ζωντανή και θα της επιτρέψουν να ψηφίσει και την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και με άλλη πλειοψηφία.

“Αυτοί οι έξι, και ειδικά όσοι τάχα αντιτίθενται στην Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Κάθε ένας εξ αυτών, είναι ο εκατοστός πεντηκοστός πρώτος. Με πρώτη βέβαια την κ. Παπακώστα η οποία εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, ότι κάποιοι από αυτούς κρύβονται και αρνούνται να διαψεύσουν τη θετική ψήφο τους, ενώ όλα τα ΜΜΕ δείχνουν εδώ και εβδομάδες τις φωτογραφίες τους και προεξοφλούν την ψήφο τους.

Ούτε ασφαλώς είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τελειώσει η διαδικασία άρον-άρον σε μιάμιση μέρα, ενώ όλες τις προηγούμενες φορές η συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης ήταν τριήμερη. Και προφανώς τις επόμενες μέρες στο βήμα της Βουλής θα υποχρεωθούν να ανέβουν κυρίως αυτοί οι έξι για να αιτιολογήσουν πως και γιατί στηρίζουν τον κ. Τσίπρα”, σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς.

Η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη δήλωση Τσίπρα στο είσοδο του Μαξίμου και τη συνέντευξη Καμμένου θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους. ” Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία”, τόνισε η “γαλάζια” παράταξη.

Αμέσως μόλις το… νερό των δηλώσεων και παραδηλώσεων πρώην και νυν συντρόφων άρχισε να δίνει ρυθμό στο μύλο των πολιτικών εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή δύο συσκέψεις.

Στην πρώτη (πραγματοποιήθηκε στις πέντε χθες το απόγευμα) έδωσαν το “παρών” οι στενοί συνεργάτες του και το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας και, στη διάρκειά της, ετέθησαν οι βάσεις των επόμενων κινήσεων. Στη δεύτερη (ήταν πιο διευρυμένη) αναλύθηκαν όλα τα σενάρια για την από εδώ και πέρα πορεία του κυβερνητικού σχήματος.

Έτσι κι αλλιώς, ισχυρή πεποίθηση των “γαλάζιων” είναι ότι η χώρα δε μπορεί να κυβερνάται από μία “πλειοψηφία κουρελού”. Μία κυβέρνηση, με μία νέα πλειοψηφία, η οποία δε θα ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στη λαϊκή βούληση.

“Είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο επί χρόνια συναρχηγός του, μοιράζονται πλέον μόνον την ίδια αγωνία: Κάνουν τα πάντα μήπως και διασωθούν πολιτικά αδιαφορώντας ακόμη για τα εθνικά μας συμφέροντα”, ήταν το μήνυμα που έστελναν, σε κάθε ευκαιρία, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην οδό Πειραιώς διαμηνύουν ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση. Σε απόλυτη συνεννόηση, για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία.

“Ο Πάνος Καμμένος λέει ότι θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, την ώρα που όλοι βλέπουν ότι μένουν δύο υπουργοί του και άλλους δύο δεν τους διαγράφει Με άλλα λόγια τάχα φεύγουν οι ΑΝΕΛ και μένουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν πείθει κανέναν και ότι θα μείνει στην ιστορία μαζί με τον κ. Τσίπρα ως το συνώνυμο του εθνικολαϊκισμού, του καιροσκοπισμού και της πολιτικής απατεωνιάς. Κι αν δεν πέσει την Τετάρτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα πέσει με πάταγο σύντομα. Το πολιτικό προσωπικό που τη στηρίζει με μοναδικό συγκολλητικό στοιχείο την καρέκλα, θα βρεθεί στο πολιτικό περιθώριο όπου πάντοτε ανήκε. Αν πραγματικά θέλει να μην περάσει η Συμφωνία ας πει σε όλους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ εδώ και τώρα “ρίξτε τον Τσίπρα για να μην περάσει η συμφωνία””, αναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

“Όποιος ψηφίσει την κυβέρνηση Τσίπρα την Τετάρτη βάζει την υπογραφή του για να ψηφιστεί και η συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος μίας παρέας εξουσιομανών”, συμπληρώνουν.

 

capital.gr / Του Δημήτρη Γκάτσιου