nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Μπλόκα από τους κατοίκους στη Λέσβο – Το protothema.gr μέσα στο καμένο ΚΥΤ

- Advertisement -

- Advertisement -

Εντονες αντιδράσεις των κατοίκων μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς τον καταυλισμό – Στήνουν εμπόδια για να μην προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και να μην στηθούν σκηνές για την προσωρινή στέγαση μεταναστών σε παλιά στρατόπεδα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Έκρυθμη είναι για μια ακόμη φορά η κατάσταση στη Λέσβο μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ της Μόριας.

Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους του νησιού, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι στήνουν μπλόκα για να αποτρέψουν τις εργασίες αποκατάστασης, διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή στη ζωή τους που έχει επιφέρει το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, μεγάλο βάρος του οποίου έχει επωμισθεί το νησί. Οι κάτοικοι ζητούν πλέον όχι μόνο να μη γίνει καμία εργασία αποκατάστασης, αλλά να μεταφερθούν αλλού οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Το protothema.gr βρίσκεται στη Λέσβο και καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις με τον ρεπόρτερ Φρίξο Δρακοντίδη:

Μόρια 10/9 ρεπορτάζ Φρίξος Δρακοντίδης
moria1112
Κάτοικοι στήνουν μπλόκα στη Μόρια

Το κλίμα στο νησί, που έχει κηρυχθεί από χθες και για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι έκρυθμο, ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά, κάτοικοι και μετανάστες θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: να κλείσει η Μόρια και οι «ένοικοί» της να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.

Από χθες έχει δημιουργηθεί μια άτυπη «νεκρή ζώνη» στη διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης έως τη Μόρια με δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν κλείσει το δρόμο από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ έως τον κόμβο της Παναγιούδας προς τη Μόρια. Στόχος είναι να μην φτάσουν στην πόλη μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και να διευκολυνθούν παράλληλα τα συνεργεία του στρατού ώστε να στήσουν σκηνές σε δύο παλιά στρατόπεδα. Το πρώτο παλιό στρατόπεδο που επελέγη για να στεγασθούν προσωρινά σε σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτό στη Λεμονού (κοντά στον Καρά Τεπέ) και της Λάρσου, στον παλιό δήμο Ευεργέτουλα (από Μόρια προς Καλλονή). Παράλληλα νωρίς το πρωί κατέπλευσε στο Σίγρι το πλοίο Blue Star Chios προκειμένου να φιλοξενήσει περί τους 1.000 μετανάστες. Ωστόσο, η επιλογή να πάει το πλοίο στο Σίγρι προκαλεί αντιδράσεις και στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Εδώ και πέντε χρόνια, υποφέρει όλο το χωριό, έχουμε υποστεί ένα βάρος που έπρεπε να έχει υποστεί όλη η Ευρώπη. Έχουμε φτάσει στα όρια μας. Μας σκέφτεται κανείς εμάς που βλέπουμε να καταστρέφονται οι περιουσίες μας; Κάνουμε διαμαρτυρία, δεν θέλουμε να ξαναστηθεί αυτό το ΚΥΤ», λέει κάτοικος της Μόριας στο protothema.gr.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Μόρια 10/9 (1)

Εικόνες και βίντεο από το καμένο ΚΥΤ:

Μόρια 10/9 Ρεπορτάζ Φρίξος Δρακοντίδης (2)
Μόρια 10/9 (2)
moria22
moria21

 

moria23
moria25
moria24_2
moria-kosmos-dromos__1_
moria-kosmos-dromos__2_

Στο διαμορφούμενο κλίμα έντασης έσπευσε να «απαντήσει» νωρίς σήμερα το πρωί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

moria-kosmos-dromos__3_

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Όμως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές» .

Σήμερα το απόγευμα στη Μόρια θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, σε ανάρτησή της στο Τwitter, ανακοίνωσε χρηματοδότηση για τη μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Μετά τη φωτιά της Τρίτης, η οποία έκαψε μεγάλο μέρος του κέντρου μεταναστών, χθες ξέσπασε και δεύτερη, ενώ οι αρμόδιες αρχές θεωρούν δεδομένο ότι η πυρκαγιά προέκυψε από εμπρησμό, αν και επίσημα αναμένουν το πόρισμα της σχετικής έρευνας. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλείοντας και την περίπτωση έμμεσης εμπλοκής ξένων υπηρεσιών.

Πηγή: protothema.gr