nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Γιατί πεθαίνουν (από ναρκωτικά) ή σκοτώνονται οι κρατούμενοι των φυλακών;

- Advertisement -

- Advertisement -

Ένας ανεπίσημος αριθμός σοκ, 17 νεκρών, τον τελευταίο καιρό, από ανθρωποκτονίες, χρήση ναρκωτικών και άλλα αίτια, μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, αντικατοπτρίζει πλήρως την χαοτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φυλακές της χώρας.

Οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες φυλακές της χώρας έχουν βιώσει μέσα σε λίγες μέρες:

– Δυο θανάτους από παθολογικά αίτια (εκτιμάται ναρκωτικά)

– Διπλή απόδραση την Πρωτοχρονιά. Εκείνο το βράδυ 18 (!!!) εξωτερικοί φρουροί απουσίαζαν για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα εννέα είχαν δηλώσει ασθένεια  ενώ άλλοι εννέα βρίσκονταν ήδη από προηγούμενες ημέρες σε  αναρρωτική άδεια.

– Μια δολοφονία, του Αλβανού κρατούμενου Μπάκο, από συγκατηγορουμένους του σε αποτρόπαια εγκλήματα, όπως η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Είναι όπως λέγεται, το αγριότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στις φυλακές. Τέτοιας σκληρότητας ώστε οι φύλακες που ήταν παρόντες χρειάστηκαν ψυχολογική στήριξη.

Σε άλλες φυλακές της χώρας τον τελευταίο καιρό:

– Στις 11 Δεκεμβρίου στις φυλακές Γρεβενών ξυλοκοπήθηκε άγρια (ο ίδιος κατήγγειλε πως βιάστηκε) ο 19χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη από ομάδα συγκρατουμένων του. Μάλιστα το περιστατικό ωμής βίας βιντεοσκοπήθηκε και εστάλη σε ΜΜΕ.

– Στις φυλακές Τρικάλων, προ ημερών, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, Αλβανοί κρατούμενοι ξυλοκόπησαν ομοεθνή τους, στις με συνέπεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Θύμα της επίθεσης ήταν άτομο που μέχρι πρότινος κρατούνταν σε άλλη φυλακή και οι ομοεθνείς του τον υποδέχθηκαν με άγριες διαθέσεις.

– Στις ίδιες φυλακές ένας νεαρός Ρομά κρατούμενος επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του αλλά ευτυχώς τον πρόλαβαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

– Στις φυλακές Κέρκυρας προ ημερών είδε το φως  της δημοσιότητας καταγγελία πως ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας (σκότωσε την κόρη του) δέχτηκε επίθεση από άλλους κρατούμενους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε πως υπήρξε ξυλοδαρμός και ενημέρωσε πως  ο κρατούμενος από την πρώτη στιγμή μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο προστασίας στις φυλακές Κορυδαλλού. Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έπαθε κρίση πανικού και αυτοτραυματίστηκε.

Σύσκεψη και μέτρα

Στον απόηχο αυτών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τους διευθυντές φυλακών όλης της χώρας. Ήδη έχουν εξαγγελθεί μέτρα όμως οι ελλείψεις όπως κατ΄ επανάληψη έχουν πει με – σκληρές- δημόσιες ανακοινώσεις τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι τεράστιες. Η αλήθεια επίσης είναι πως υποβόσκει ένας “πόλεμος” σε επίπεδο ανακοινώσεων τουλάχιστον μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπουργείου, καθώς αποδίδεται στην πολιτική ηγεσία από “ιδεοληψία” έως και “κυνήγι” υπαλλήλων που έχουν διαφορετικές απόψεις.

Επίσης είναι ξεκάθαρο πως τα πρόσφατα περιστατικά βίας επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των σωφρονιστικών, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση των συμμοριών μέσα στον Κορυδαλλό και είχαν μιλήσει από καιρό δημόσια, για το ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν θύματα.

Ένας υπάλληλος για 300 κρατούμενους

Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που στον Κορυδαλλό ένας ή δύο φύλακες έχουν την ευθύνη για 300 ή 500 κρατουμένους, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές φυλακές ένας φύλακας αντιστοιχεί σε πέντε κρατουμένους και επιπλέον είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα μέσα.

Το χειρότερο είναι πως 500 άτομα που πήγαν να εργαστούν στις φυλακές από τη Δημοτική Αστυνομία, όταν είχε καταργηθεί, φεύγουν το αργότερο το προσεχές δίμηνο!

Μέτρα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού, με επιστροφή αποσπασμένων υπαλλήλων και επιτάχυνση της επιλογής και τοποθέτησης των νέων από το ΑΣΕΠ, ο εμπλουτισμός του τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας, η πύκνωση και ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων απόδρασης, η τοποθέτηση εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου, η σταθερή και πλήρης στελέχωση των θέσεων φρούρησης και, τέλος, η συχνή (τακτική και έκτακτη) διενέργεια ερευνών στους χώρους κράτησης.

Ο κ. Καλογήρου σε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό ζήτησε τη συνδρομή του για την εξασφάλιση σταθερών χώρων νοσηλείας των ασθενών κρατουμένων ενώ, επιπλέον, σε επικοινωνία με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αρ. Ανδρικόπουλο ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην εξωτερική φρούρηση του Καταστήματος.

 

capital.gr / Του Παναγιώτη Στάθη