nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Φόβος μη γίνουμε… Βαλκάνια – Ο κορονοϊός μπορεί να κλείσει και τα beach bar

- Advertisement -

- Advertisement -

Τα πανηγύρια ήταν μόνο η αρχή. Τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού και τον διπλασιασμό των κρουσμάτων σε λίγες μέρες προκαλούν συναγερμό. Δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αποκλείεται, πάντως, το γενικό lockdown.

Στη… γραμμή του Μάριου Λαζανά εμφανίστηκε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών: η εξέλιξη που έχει ο κορονοϊός είναι ανησυχητική και τα πράγματα θυμίζουν Μάρτιο. Γι’ αυτό ηχούν το ένα μετά το άλλο τα «καμπανάκια» της ανησυχίας.

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (16.07.2020), στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δεν έκρυψε ότι ο φόβος είναι μήπως η κατάσταση με τον κορονοϊό ξεφύγει και τη χώρα μας όπως έγινε σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπου η εξάπλωσή του ήταν ραγδαία.

Click4more Κορονοϊός: Έλεγχοι παντού και “μπλόκο” στα πανηγύρια τον Αύγουστο – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Όπως χαρακτηριστικά είπε, επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα, δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε.

Η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πως σε λίγο καιρό, όλοι θα φορούν, αναγκαστικά, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Απ’ ό,τι φαίνεται πλέον δεν είμαστε προσεκτικοί. Φοβόμαστε μήπως έχουμε την εξέλιξη που έχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες».

Click4more Μάσκα, μέτρα και… επιστροφή Τσιόδρα ζητούν οι ειδικοί ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται

Κι επειδή δεν είμαστε… προσεκτικοί και παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, δεν αποκλείεται την τύχη των πανηγυριών (που απαγορεύτηκαν έως τέλος Ιουλίου αλλά ίσως δεν γίνουν ούτε τον Αύγουστο), να έχουν και τα beach bar! «Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

Ερωτηθείσα σχετικά αν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είπε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000. Αλλά «χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις».

Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Click4more: Κορονοϊός: 8 από τα 18 εγχώρια κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο «χάρτης» του 24ώρου

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Δεν απέκλεισε, πάντως, το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατά την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19. «Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι».

Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά και κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν περάσει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, με την Οξφόρδη να φαίνεται να προπορεύεται και τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, πριν από το καλοκαίρι. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα σε άλλους. «Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 10 από τα 83 πλάσματα και πήγαν καλά», είπε.

Πηγή: newsit.gr