nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Φωτιά στο Μάτι: Με μαύρα μπλουζάκια θα διαμαρτυρηθούν οι πυρόπληκτοι στον φετινό Μαραθώνιο

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχεδόν 3,5 μήνες μετά την φονική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας, οι πυρόπληκτοι αναζητούν τρόπους πίεσης της πολιτείας, αφού υπάρχει μια αναιτιολόγητη στασιμότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

Έτοιμοι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα την ημέρα διεξαγωγής του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, είναι οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής.

Σκοπός τους, αφενός να μην ξεχάσει κανείς από την Πολιτεία την κατάστασή τους, αφετέρου να ενημερώσουν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για την επόμενη μέρα μετά τον εφιάλτη που έζησαν και για τα όσα βιώνουν μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως για την αποφασιστική τους δέσμευση να ξαναφέρουν τη ζωή στην περιοχή τους, μέσω της πλήρους αποκατάστασής της. «Νομίζω ότι θα είναι μια δήλωση που θα απευθύνεται τόσο στους διερχόμενους δρομείς, που θα μπορούν να δουν τις συνέπειες της φωτιάς στο Μάτι, όσο και σε όσους παρακολουθούν τον αγώνα. Η παρουσία των ανθρώπων και ίσως κάποιου πανό θα στείλει ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους που θα τρέξουν και προς ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει τις λεπτομέρειες της κινητοποίησης» λέει στο protothema.gr το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι Κατερίνα Χρυσανθοπούλου.

Σχεδόν τρεισήμισι μήνες μετά την φονική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας σε Νέο Βουτζά και Μάτι οι πυρόπληκτοι αναζητούν τρόπους πίεσης της Πολιτείας, αφού όπως υποστηρίζουν ακόμη εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν και για τα οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι εμφανίζουν μια αναιτιολόγητη στασιμότητα.

mati-3

«Σήμερα, 100 μέρες μετά, σε πολλά ζητήματα είμαστε εκεί που ήμασταν και στις 50 ημέρες: υπάρχει μεγάλη ποσότητα αμιάντου σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι εργολάβοι, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή των κλαδιών, ούτε έχουν μπει ακόμη τα επιδόματα σε όλους τους δικαιούχους. Το ζητούμενο της γρήγορης αδειοδότησης δεν έχει μπει σε εφαρμογή, συνεπώς δεν έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κατοικιών. Η κατάσταση εξομαλύνεται σε μεγάλο βαθμό αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία είναι κραυγαλέα. Δεν έχει υπάρξει καμία καταγραφή των προβλημάτων των ανθρώπων που μένουν σήμερα μόνιμα στο Μάτι. Εμείς στην συντονιστική επιτροπή προσπαθούμε να καταγράφουμε τις ανάγκες και να τις κοινοποιούμε στους αρμόδιους. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όχι τόσο στις ίδιες τις προβλέψεις της Πολιτείας, αλλά κυρίως στην υλοποίηση των μέτρων. Το σημαντικό είναι πρωτίστως να γίνει και πάλι κατοικήσιμη η περιοχή, γιατί οι άνθρωποι ζουν σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Αν και στα χαρτιά φαίνεται ότι προχωρούν τα πράγματα αργεί σημαντικά η υλοποίηση» καταλήγει η κα Χρυσανθοπούλου.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ανταλλαγή απόψεων, μέσω Facebook κυρίως, για τη μορφή κινητοποίησης που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι πυρόπληκτοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι σε τουλάχιστον δυο σημεία φορώντας μαύρα μπλουζάκια που να έχουν στάμπες, υπενθυμίζοντας σε όσους πάρουν μέρος στον Μαραθώνιο την ημερομηνία της 23ης Ιουλίου και τους 99 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και πανό με ανάλογα μηνύματα.

mati-1
mati-2

protothema.gr