nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Ερωτήματα για την απόδραση από τον Κορυδαλλό

- Advertisement -

- Advertisement -

Είχε περάσει περίπου ένα τέταρτο από την καταμέτρηση στο ισόγειο της Δ΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, όταν δύο προσωρινά κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν. Εκοψαν τα κάγκελα στο κελί 17, βγήκαν στον προαύλιο χώρο και με αυτοσχέδιο σχοινί σκαρφάλωσαν τον τοίχο της περίφραξης. Η διαφυγή τους έγινε αντιληπτή με καθυστέρηση μισής ημέρας, το επόμενο πρωί στη νέα καταμέτρηση. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνάται γιατί την κρίσιμη στιγμή δεν υπήρχε στη σκοπιά στο σημείο της απόδρασης εξωτερικός φρουρός.

- Advertisement -

Οι δύο προσωρινά κρατούμενοι, αν και φέρουν το ίδιο επώνυμο, δεν είναι αδέλφια, δεν είχαν κοινή εγκληματική δράση, ούτε σχετίζονται –όπως κυκλοφόρησε αρχικά ως είδηση– με τη «συμμορία των καλάσνικοφ» που εξαρθρώθηκε το 2011. Μοιράζονταν μόνο το ίδιο κελί. Πρόκειται για διαρρήκτες, έναν 27χρονο κι έναν 31χρονο, αλβανικής καταγωγής και οι δύο. Ο πρώτος προφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2018 για διακεκριμένη κλοπή που είχε διαπράξει σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Ο δεύτερος προφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2017. Κατηγορείται για ληστεία με πιστόλι και διακεκριμένες κλοπές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι είχαν σταλεί οδηγίες για «επίταση των μέτρων ασφαλείας» στις φυλακές ενόψει των εορτών (συγκεκριμένα, στις 11, στις 19 και στις 27 Δεκεμβρίου 2018), καθώς θεωρούσαν ιδιαίτερα «επικίνδυνες» αυτές τις ημέρες. Ωστόσο, η απόδραση των δύο προσωρινά κρατουμένων στον Κορυδαλλό δεν αποτράπηκε, ούτε έγινε αντιληπτή άμεσα από το προσωπικό της φυλακής.

Το Σώμα Επιθεώρησης Καταστημάτων Κράτησης ερευνά τις συνθήκες του συμβάντος στον Κορυδαλλό για να διαπιστώσει τυχόν ευθύνες υπαλλήλων. Παράλληλα διεξάγεται και πειθαρχική έρευνα από εισαγγελικό λειτουργό. Αυτή ήταν η πρώτη απόδραση από κλειστή φυλακή μετά το 2013. Εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχαν καταγραφεί 12 αποδράσεις από καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Τα κάγκελα «σπάνε»

Τα κάγκελα των κελιών στις φυλακές Κορυδαλλού πάντως έχουν σπάσει και στο παρελθόν με ευκολία. Η «Κ» είχε αποκαλύψει βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στον Κορυδαλλό («Εξι θα έφευγαν από τον Κορυδαλλό», 28/2/2016), το οποίο έδειχνε κρατούμενο να αφαιρεί τα κάγκελα στο κελί του το 2013 και να πηδάει με τη βοήθεια σχοινιού στο προαύλιο της Γ΄ πτέρυγας. Ανενόχλητος φαινόταν να ψάχνει στο προαύλιο αντικείμενα που είχε πετάξει συνεργός του από τον δρόμο έξω από τη φυλακή, να τα συλλέγει και να επιστρέφει στο κελί του χρησιμοποιώντας το ίδιο σχοινί. Αυτός, όπως αποδείχθηκε, ήταν ένας από τους τρόπους που έμπαιναν ναρκωτικά, αλλά και οπλισμός μέσα στη φυλακή. Μετά την καταγραφή των κινήσεων του συγκεκριμένου τροφίμου ακολούθησαν δύο μήνες ερευνών, ώσπου βρέθηκε ότι στον Κορυδαλλό είχαν εισαχθεί ένα πιστόλι, πέντε σφαίρες και δύο χειροβομβίδες.

Η έρευνα για το κενό ασφαλείας στην απόδραση των δύο προσωρινά κρατουμένων από τον Κορυδαλλό θα εστιάσει σε τρία επίπεδα: στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στην εξωτερική φρουρά και στους αστυνομικούς που περιπολούσαν έξω από τη φυλακή το βράδυ της Τρίτης.

 

kathimerini.gr