nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

1o Singularity Summit: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό όραμα με φαντασία

- Advertisement -

- Advertisement -

18 ειδικοί παγκοσμίου κύρους, προερχόμενοι κυρίως από τη Silicon Valley, απευθύνθηκαν στο ελληνικό ακροατήριο, περιγράφοντας τις εξελίξεις και τα σενάρια που θα διαμορφώσουν την εικόνα του μέλλοντος σε βασικούς τομείς

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o Singularity Summit στην Αθήνα στις 19 & 20 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής το οποίο παρακολούθησαν 1,200 σύνεδροι, στελέχη επιχειρήσεων, κυβερνητικά στελέχη, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και αριστούχοι φοιτητές με υποτροφία από το Singularity Summit και την Deloitte.

Το κεντρικό συμπέρασμα του Summit είναι ότι η επόμενη δεκαετία θα φέρει δραματικές αλλαγές σε παγκόσμιο περιβάλλον και η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει πώς θα κινηθεί στο μέλλον και να εμπνεύσει τους πολίτες της με ένα όραμα για το μέλλον. Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα και τόσο ακραία, ώστε μπορούμε πλέον να υποθέσουμε ότι τα καλύτερα, αλλά και τα χειρότερα, είναι μπροστά μας.

Κατά τη διάρκεια του Summit, 18 ειδικοί παγκοσμίου κύρους, προερχόμενοι κυρίως από τη Silicon Valley, απευθύνθηκαν στο ελληνικό ακροατήριο, περιγράφοντας τις εξελίξεις και τα σενάρια που θα διαμορφώσουν την εικόνα του μέλλοντος σε βασικούς τομείς, από την καθημερινότητά μας ως την Υγεία και τα χρηματοοικονομικά.

«Τα επόμενα είκοσι χρόνια θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ανθρώπινης φύσης. Θα είναι μία περίοδος δραματικών αλλαγών, αλλά και μεγάλων ευκαιριών» είπε ο Peter Diamantis, ιδρυτής του Singularity University και εμπνευστής του βραβείου X-Prize.

«Η εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών στελεχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων ακόμα και σχολείων δείχνει μεγάλη την δίψα της Ελλάδας για ένα όραμα προς το μέλλον» σημείωσε η Νίκη Συροπούλου, διευθύντρια του Singularity Summit.

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα προς το μέλλον αν αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή τη γεωγραφική της θέση, το κλίμα και το ανθρώπινο δυναμικό. Οφείλει όμως να σκεφτεί με φαντασία. Η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον είναι να μην κάνεις τολμηρές σκέψεις.

Mερικά από τα βασικά συμπεράσματα του Summit

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες. Νέα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν, αλλά και πολλά θα καταργηθούν. Οι άνθρωποι καλούνται να αναπτύξουν φαντασία προσαρμοστικότητα. Η ικανότητα προσαρμογής στις συνθήκες είναι πλέον πιο σημαντική από τον δείκτη ευφυίας.

Στο μέλλον ένα ρομπότ θα πληροφορεί τους ανθρώπους που υπάρχει δουλειά για αυτούς. Το Βασικό Παγκόσμιο Εισόδημα είναι μία από τις βασικές συζητήσεις σε πλανητικό επίπεδο από το 2025 και μετά.

Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας και της Βιοτεχνολογίας θα επιμηκύνουν την ανθρώπινη ζωή και θα αλλάξουν τα πάντα στη δημογραφία. Ήδη έχει κατασκευαστεί η ρομποτική καρδιά (δοκιμάζεται σε χοίρους) που θα λειτουργεί για πάντα, χωρίς προβλήματα. Η μηχανική που συνδέεται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο θα οδηγήσει σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές: θα μπορείς να δίνεις εντολές στον υπολογιστή με τη σκέψη σου.

Στο άμεσο μέλλον οι 3D εκτυπωτές θα εκτυπώνουν ανθρώπινα όργανα που θα μεταμοσχεύονται σε εγχειρήσεις που θα εκτελούν ρομπότ.

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι στην αυτονομία. Σταδιακά οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μειώνονται καθώς όλο και περισσότεροι θα νοικιάζουν οχήματα χωρίς οδηγό μόνο για τις μετακινήσεις τους.

Οι αλγόριθμοι θα εξατομικεύουν ακόμα και λειτουργίες που σήμερα είναι κοινές για όλους. Η τιμή ενός προϊόντος θα αλλάζει, ανάλογα με τα δεδομένα σου, την ώρα απλώνεις το χέρι σου να το πάρεις. Ήδη υπάρχουν θεατρικά θεάματα που παρακολουθούν το πρόσωπο των θεατών και τους χρεώνουν με το γέλιο.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δημιουργία ασφαλών, αδιαπέραστων δικτύων, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό όραμα με φαντασία για να αξιοποιήσει τα δεδομένα που προσδιαγράφουν το μέλλον και να ορίσει την θέση της στο παγκόσμιο χάρτη.

Το ερώτημα δεν είναι τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για την Ελλάδα αλλά τη πρεσβεύει και τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο σήμερα.
Το Singularity Summit θα συνεχίσει τις εργασίες του όλο τον χρόνο με με προγράμματα καινοτομίας στην Ελλάδα και την Silicon Valley καθώς και με την διοργάνωση του το επόμενου Summit τον Νοέμβριο του 2019.

Περισσότερα για το Singularity University Summit και τους ομιλητές, στη διεύθυνση https://www.singularityugreecesummit.org

Global Platinum Partner: Deloitte
Στρατηγικοί Χορηγοί : Vodafone, Alpha Bank, Raycap, Coca Cola,
Επιστημονικός συνεργάτης «Δημόκριτος».
Xoρηγοί Επικοινωνίας : Kαθημερινή, Σκαι.

Την παραγωγή της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Μagna Events ενώ τα videos η Parasol Productions.

www.protothema.gr