nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Πιτάκια με κιμά και φέτα

- Advertisement -

- Advertisement -

- Advertisement -

Πιτάκια με κιμά και φέτα
Τ

#tsoulotip: Το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο από το ψυγείο για να μας γίνει σωστό το ζυμάρι.

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2κ.γ. αλάτι
1 αυγό
60ml. νερό παγωμένο
1κ.σ. ξύδι
1 κρόκο αλιωμένο με νερό για το άλειμμα

Υλικά για τη γέμιση:

250γρ. χοιρινό κιμά
250γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλκομμένο
1σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

1κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
1/4κ.γ. κανέλλα
1/4κ.γ. γαρύφαλλο
2 φύλλα δάφνης
400γρ. ντομάτα κον κασέ
1 αστεροειδή γλυκάνισο
Αλάτι- Πιπέρι
180γρ. φέτα τριμμένη
Σουσάμι για το Πασπάλισ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα και μόλις αρχίσει το μείγμα να μοιάζει με ψυχούλα ρίχνουμε το αλάτι, το αυγό, το νερό και το ξύδι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

2Αφαιρούμε τη ζυμη από τον κάδο και φτιάχνουμε με αυτήν ένα δίσκο διαμέτρου 15 εκατοστών. Τύλιγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση ζεσταίνοντας μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά , ριχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και σωτάρουμε μεχρι να καραμελώσουν.
4Στη συνέχεια ρίχνουμε τους κιμάδες. Αφού ασπρίσει ο κιμάς ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις δάφνες, την κρέμα βαλσάμικο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό και ρίχνουμε την ντομάτα κον κασέ, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 25- 30 λεπτά , μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Θέλουμε ο κιμάς να είναι τελείως στεγνός.
5Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και άνοιγμουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη, θέλουμε η ζύμη να έχει τρία χιλιοστά πάχος.
6Με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή με ένα τσέρκι , κόβουμε κύκλους διαμέτρου 15εκ. Αλείφουμε με λίγο νερό τις άκρες του κάθε κύκλου και βάζουμε λίγο κιμά και λίγη τριμμένη φέτα.
7Κλείνουμε το καθένα πιτάκι σε σχήμα μισοφέγγαρου πιέζοντας με τα δάχτυλα τις άκρες. Μπορούμε αν θέλουμε με ένα πιρούνι να κάνουμε σχήματα και γύρω γύρω από το πιτάκι μας.
8Αλείφουμε με ένα πινέλο τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
9Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα σερβίρουμε ζεστά.
Πηγή : www.giorgostsoulis.com