nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Παπουτσάκια

- Advertisement -

- Advertisement -

#tsoulotip: Σε περίπτωση που οι μελιτζάνες είναι πικρές, αφού τις κόψουμε στη μέση κατά μήκος, τους ρίχνουμε αρκετό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια απλά τις ξεπλένουμε και συνεχίζουμε τη διαδικασία της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ

Υλικά:

5 Μελιτζάνες φλάσκες (όχι πολύ μεγάλες)

4 κ.σ. Ελαιόλαδο

2 κ.σ. Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Υλικά για τον κιμά:

500 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο

1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

50 γρ. Βούτυρο

1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας

150 ml Κόκκινο κρασί

800 γρ. Ντομάτα κον κασέ κονσέρβα

1 Πρέζα κανέλλα, τριμμένη

1 Πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο

2 Φύλλα δάφνης

Αλάτι

Πιπέρι

 

Υλικά για τη μπεσαμέλ:

50 γρ Αλεύρι

50 γρ Βούτυρο

250 ml Γάλα εβαπορέ πλήρες

250 ml Κρέμα γάλακτος

2 Κρόκους αυγού

¼ κ.γ. Μοσχοκάρυδο, τριμμένο

100 γρ. Παρμεζάνα, τριμμένη και έξτρα για πασπάλισμα

Αλάτι

Πιπερι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τις μελιτζάνες: Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση. Χαράσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε «διαμαντάκια».

2Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι την κάθε μελιτζάνα, στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30’ μέχρι να μαλακώσουν.
3Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
4Εκτέλεση για τον κιμά: Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, και το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 2’.
5Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο 1’, έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ασπρίσει.
6Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, αυτό θα το καταλάβουμε όταν το φαγητό πάψει να μυρίζει οινόπνευμα.
7Ρίχνουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης και τη ντομάτα κον κασέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου.
8Μόλις ετοιμαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
9Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’ και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους.
10Μόλις πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
11Σύνθεση φαγητού: Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε μέσα στον κιμά, γεμίζουμε την επιφάνεια της κάθε μελιτζάνας με τον κιμά και από πάνω καλύπτουμε με μία γεμάτη κουταλιά από τη μπεσαμέλ.
12Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 25’ – 30’ μέχρι να γκραντιναριστεί η μπεσαμέλ.
13Σερβίρουμε ζεστά.
www.giorgostsoulis.com