nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Πλήθος κόσμου στην Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του Δήμου Κηφισιάς

- Advertisement -

- Advertisement -

Με βραβεύσεις, ποιοτική μουσική, παρουσίαση της βραδιάς από την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου, ευχές αλλά και την παρουσία πλήθους κόσμου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του ο Δήμος Κηφισιάς την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, σε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Κηφισιάς, στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση», στην πλατεία Κεφαλαρίου.

- Advertisement -

Η εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας ξεκίνησε με την ευλογία του Πανοσιολογιώτατου Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αρχιμ. π. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου.

Ακολούθησε η ομιλία του Δήμαρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος ευχαρίστησε τους πολίτες του Δήμου μας και τους επισήμους που συμμετείχαν στο συμβολικό αντάμωμα γύρω από την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα, ενώ έδωσε τις ευχές του για μια Καλή Χρονιά, με Υγεία, Εργασία Τύχη και Αγαθά έργα.

Ο κ. Θωμάκος χαρακτήρισε το 2019, ως χρονιά καθοριστική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω του νέου εκλογικού συστήματος. Πρόκειται για «ένα πρωτόγνωρο μοντέλο με αβεβαιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως ο Δήμαρχος την δεύτερη Κυριακή δεν θα διαθέτει πλειοψηφία συνεπώς είναι αναγκαία η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να μην βρεθεί η διοίκηση στο εκκρεμές».

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς ευχαρίστησε το κοινωφελές ίδρυμα «Ι. Λάτση» για την παραχώρηση της αίθουσας και την προσφορά του στην Εκπαίδευση, την Υγεία τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Πρόνοια, την κ. Τσαπανίδου για την παρουσίαση και την αντιδήμαρχο κα Κασιμάτη για την οργάνωση της εκδήλωσης. Επίσης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους και τους αιρετούς που προσέφεραν έργο και καινοτομίες στους πολίτες του Δήμου μας.

Επιγραμματικά ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε:
1.Στον τριπλασιασμό των ταμειακών διαθεσίμων και στις μειώσεις των Δημοτικών Τελών
2. Στο ρεκόρ των δημοπρατήσεων (54) σε σχέση με όλες τις δημαρχιακές περιόδους του παρελθόντος. Τα επόμενα 2 χρόνια θα πραγματοποιηθούν πολλά μελετημένα έργα που έμειναν πίσω λόγω γραφειοκρατίας και ενστάσεων
3. Στη διάσωση του παραδοσιακού και εμπορικού χαρακτήρα της πόλης μας καθώς δόθηκε τέλος στην αχαλίνωτη αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
4. Στη στήριξη στις αγορές μας και την προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας με προγράμματα και δράσεις.
5. Στην ενίσχυση της Τοπικής Δημοκρατίας. Οι ενεργοί πολίτες είναι στο προσκήνιο με 3 νέους θεσμούς που ήδη ρίζωσαν στον Δήμο μας. Συνοικιακές Συνελεύσεις- Συνοικιακά Συμβούλια και για τέταρτη φορά Συμμετοχικός Προϋπολογισμός
6. Στην καινοτομία, με έξυπνες εφαρμογές από το σύγχρονο και γρήγορο portal του Δήμου μας έως τα έξυπνα παγκάκια.
7. Στο πολιτιστικό πρόσημο διαρκείας, με νέους θεσμούς αλλά και ποιοτικές εκδηλώσεις.
8. Στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την βελτίωση των δομών του Δήμου μας.
9. Στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε επίσης πως «εάν είχαμε την απαιτούμενη συνεργασία και τήρηση των οδηγιών για τα κηπαια και τα ογκώδη θα ήμασταν ένας πεντακάθαρος Δήμος».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος έκοψε και παρέδωσε από ένα κομμάτι βασιλόπιτας στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Δήμητρα Αγαπάκη καθώς και στις προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας κι Εκάλης, Ρένα Πολίτη, Δήμητρα Δελή και Λίλα Δραγώνα.

Επίσης βασιλόπιτα πήραν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, το Σωματείο Εργαζομένων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση που φιλοξένησε την εκδήλωση καθώς και οι πρώην Δήμαρχοι Νίκος Χιωτάκης. Βασίλης Βάρσος και Βάσω Σπηλιωτοπούλου.

Τις ευχές τους έδωσαν επίσης η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, βουλευτής Αννετα Καββαδία, οι Αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, οι βουλευτές της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Ακολούθως η εκδήλωση συνεχίστηκε με την τελετή βράβευσης φορέων και συμπολιτών μας.

Βράβευση της ΑΣΚ για το Α Γυμνάσιο Κηφισιάς

Η εικαστική παρέμβαση στο Α Γυμνάσιο Κηφισιάς αποτελεί έργο ιδιαίτερης αξίας, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την αποδοχή της από Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έγινε η πρωτότυπη πρόταση προς τον πρύτανη της ΑΣΚΤ (Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών) να φιλοτεχνηθούν οι χώροι του Γυμνασίου με επιτοίχια ζωγραφική από φοιτητές της Σχολής.

Πρόκειται για ένα πολύμηνο εγχείρημα του οποίου το αποτέλεσμα είναι υψηλών αισθητικών προδιαγραφών. Οι εικαστικές παρεμβάσεις στους χώρους συνομιλούν αρμονικά με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, ενώ στο εσωτερικό η κάθε αίθουσα ακολουθεί ως νοερή προέκταση την εικαστική παρέμβαση.
Ομάδα φοιτητών μαζί με τον κοσμήτορα και καθηγητή του εργαστηρίου κ. Αγγελή Αντωνόπουλο και τον καθηγητή και μέλος του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού Μανώλη Μεραμπελιώτη βρίσκονταν στο χώρο του σχολείου, σε εβδομαδιαία βάση, μετά το πέρας της σχολικής λειτουργίας για να υλοποιήσουν το έργο από το 2015 έως και το 2018.

Η βράβευση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών από τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να προκύψει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους φοιτητές της για το πως οραματίζονται το μέλλον τους.

Βράβευση των ξενοδοχείων Semiramis, Theoxenia Pallas  και ΥHotel

Αντέχουν στο χρόνο και στις προκλήσεις των καιρών
Το Κεφαλάρι στεφανώνεται από ιστορικά ξενοδοχεία τα οποία αποτελούν αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά στολίδια, που μαγεύουν τους επισκέπτες. Πολλά από αυτά τα θαυμαστά κτίρια άλλαξαν χρήση με την πάροδο του χρόνου, καθώς έχουν μετατραπεί σε συγκροτήματα γραφείων.

Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος θέλουν να τονίσουν την σημασία των ιστορικών ξενοδοχείων, τα οποία παραμένουν τόποι φιλοξενίας ταξιδιωτών και επισκεπτών και εμπλουτίζουν την παράδοση με σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία έτσι ώστε η Κηφισιά να παραμένει υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, ενώ συγχρόνως αποτελούν έναν πολιτιστικό θησαυρό της πόλης μας.

Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Κηφισιάς βραβεύθηκαν τρία ξενοδοχεία που διατηρούν ως σήμερα την αρχική τους χρήση και αποδεικνύουν ότι αντέχουν στο χρόνο και στις προκλήσεις των καιρών.
Το Semiramis, ένα εμβληματικό ξενοδοχείο 5 αστέρων,  τοTheoxenia Pallas το οποίο κοσμεί με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του την πλατεία Κεφαλαρίου και το ΥHotel, το κομψό μπουτίκ ξενοδοχείο.

Την βράβευση έκανε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας – Αγοράς Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς κύριος Ευάγγελος Αυλήτης.

Βράβευση του Χορευτικού Ομίλου του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας

Ο Χορευτικός Όμιλος του Πνευματικού Κέντρου της Νέας Ερυθραίας ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του Θοδωρή Κοντάρα και ομάδας πολιτών που αγαπούν την τεράστια μουσικοχορευτική παράδοση του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως την βαριά κληρονομιά των μικρασιατικών μας πατρίδων.
Στόχος του είναι η γνωριμία, η διάσωση και η διατήρηση των χορών, των τραγουδιών και των εθίμων κυρίως της ιωνικής Ερυθραίας.
Την βράβευση έκανε ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και Ύδρευσης του Δήμου κύριος Μιχάλης Καυγαλάκης και το βραβείο παρέλαβαν οι κυρίες Μαρία Τζοανάκη, Βάσω Γεώργατζη και Τούλα Σιδέρη.

Η αναβίωση του Ναρκίσσου

Ο Νάρκισσος δεν είναι μόνο το εμβληματικό ακίνητο του Δήμου Κηφισιάς.
Είναι το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που δεν πείθεται από τον αρνητισμό, αλλά επιχειρεί.

Το εγκαταλελειμμένο κι ερειπωμένο για δεκαετίες ακίνητο εκμισθώθηκε με μειωμένο μίσθωμα και υποχρέωση ανακατασκευής και ανακαίνισης.
Η οικογένεια Κανάκη ανέλαβε, μετά από πλειοδοτική δημοπρασία το 2015, την αναγέννηση του Ναρκίσσου. Με μεράκι αναμόρφωσε τους χώρους σεβόμενη την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον του ακινήτου.

Η αναβίωση του Νάρκισσου από την οικογένεια Κανάκη μέσα στην οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών ήταν για πολλούς καθαρή τρέλα. Ως γόνοι Σμυρνιών προσφύγων συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκινά από το 1947 στο χώρο της εστίασης, επένδυσαν στο Νάρκισσο με μεγάλο πείσμα και τα κατάφεραν. Διαπιστευτήριά της οικογένειας το μεράκι για το καλό φαγητό, η εργατικότητά και η τόλμη.

Την βράβευση έκανε ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Προσωπικού, Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημόσιας Υγείας, κύριος Απόστολος Κασιούρας.

Τα Θερινά Σινεμά της Κηφισιάς

Σημείο αναφοράς των βορείων προαστίων κι όχι μόνο, τα θερινά cinema Μπομπονιέρα και Χλόη που προσφέρουν δροσερά, μυρωμένα, καλοκαιριάτικα βράδια σε μικρούς και μεγάλους εδώ και περίπου ένα αιώνα.
Σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς μαζί με τον Πλάτανο, η Μπομπονιέρα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1918 με 1050 θέσεις που αργότερα μειώθηκαν σε 500. Επιβίωσε δύο πυρκαγιών το 1925 και το 1928. Έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως «διατηρητέο» με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ και του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Ο Όμιλος Χαραγκιώνη, σε κοινοπραξία με άλλες εταιρίες έχει προχωρήσει στην αγορά του ιστορικού ακινήτου με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του κινηματογράφου.

Ο θερινός κινηματογράφος Χλόη, λειτούργησε τη δεκαετία του 1960 στην πολυσύχναστη Κασσαβέτη. To 1997 πέρασε στη νέα εποχή με μία μικρή παύση τεσσάρων ετών, ανακαινίστηκε, εκσυγχρονίστηκε. Από το ‘κάρβουνο’ στη ‘λάμπα’ και από το ‘μεγάφωνο’ στο ‘dolby’ και στη συνέχεια στο digital! Το όνομά του δικαιολογείται στο έπακρο, αφού αποτελεί μια καταπράσινη όαση στην καρδιά της αρχοντικής Κηφισιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Προγραμματισμού, Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ζωοφιλίας, κύριος Σταύρος Ζαπάντης έκανε την βράβευση.

Βράβευση του Ανδρέα Ζούλα

Ο Ανδρέας Ζούλας έχει μεταφράσει τις πέντε σωζόμενες κωμωδίες του Μενάνδρου, κύριου εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας και όπως όλοι γνωρίζετε αποτελεί και σήμα κατετεθέν του Δήμου Κηφισιάς.
Ο κύριος Ζούλας παραχώρησε στον Δήμο Κηφισιάς, το δικαίωμα να εκδίδει τις κωμωδίες αναγράφοντας στα βιβλία ότι τις διαθέτει δωρεάν για να προσφέρονται από τον Δήμο ως δώρο. Ο Ανδρέας Χ. Ζούλας γεννήθηκε το 1942 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου. Δημοσιογραφεί από το 1965: ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, σχολιαστής, αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στην Καθημερινή και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παντρεμένος με τη Μαίρη Λομβάρδου. Έχουν δύο γιους και μία κόρη.

Την βράβευση έκανε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εκάλης και Δημοτικών Πόρων, κύριος Αχιλλέας Κουρέπης και το βραβείο παρέλαβε η κυρία Λίλα Παπαδημητρίου- φιλόλογος, συντονίστρια και επιμελήτρια της έκδοσης

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Δήμου μας καθώς από σημεία της αίθουσας άρχισαν να εμφανίζονται οι καταξιωμένοι τενόροι της Λυρικής Σκηνής Σταμάτης Μπερής, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Αλεξανδρίδης, και ο Ανδρέας Καραούλης παρουσιάζοντας δημοφιλή έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου. Στο κλαβινέτο ήταν ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, οι υποψήφιοι βουλευτές Βασίλης Ξυπολυτάς και Ζωή Ράπτη. Από την ΝΔ παρευρέθηκαν ο Μανώλης Γραφάκος, ο Νίκος Κωστόπουλος, ο Νίκος Ρωµανός, ο Σάκης Ιωαννίδης και η Μαριάνθη Καφετζή.
Επίσης στην εκδήλωση ήταν Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη των Συνοικιακών Συμβουλίων, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων, Εκδότες και Δημοσιογράφοι.
Ευχαριστούμε θερμά το ταξιδιωτικό γραφείο “Manessis Travel” και το κατάστημα ZERTEO, για τα δώρα της Βασιλόπιτας.