Editorial

ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ –ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΒΛΑΧΟΥ
(Πρ, Αντιδημάρχου Κηφισιάς)

Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης,, που κουρασμένος πια μέσα στη δίνη της …άγονης περιόδoυ που διανύουμε ως πολίτες, και που επιμένει να διατηρεί κάποια ψήγματα σκέψης , θα αναρωτηθεί…
Και τώρα που γίναμε τόσοι πολλοί, ,τι …………
Και γιατί τόσοι πολλοί αλήθεια;
Γιατί τώρα τόσος… συνωστισμός υποψηφίων Δημάρχων στην Κηφισιά; Ως φαίνεται, μας επηρέασε ο σύγχρονος «Κλεισθένης», αν και η ιστορία του αρχαίου τυράννου Κλεισθένη, άλλα διδάσκει…
Τώρα λοιπόν καλούμαστε να σταθούμε για άλλη μια φορά μπροστά στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η επέλαση του «Κλεισθένη» και που πλείστοι εκπρόσωποι της Τ.Α θα επιθυμούσαν να ρίξουν στην πυρά…
Καλούμαστε παρ ‘όλα αυτά τα δεδομένα , να συν-διαμορφώσουμε μια νέα εποχή, η οποία θα σταθεί ανάχωμα στην κοινωνική, οικονομική και αξιακή «άλωση».
Καλούμαστε να ενώσουμε κι όχι να διασπάσουμε δυνάμεις , να ξαναφτιάξουμε τις ζωές και τον τόπο μας από εκεί που μας τις… άφησαν, δίνοντας προτεραιότητα σε ιδέες και ιδανικά που ζωντανεύουν μέσα στο δικό μας σύμπαν..  Να επωμιστούμε την ευθύνη της θεμελίωσης νέων διαδρομών, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας ,από το Δήμο μας. Να δώσουμε νοητά νέα πνοή στο αλλοτινό μα καθόλου ξεχασμένο «θηρίο» της
Κηφισιάς, που αενάως θα …μπουμπουνίζει μες στις καρδιές των παλαιών Δημοτών μα και των νεώτερων καθώς κάτι τέτοιες ιστορικές διηγήσεις μοιάζουν,  και είναι ,αξέχαστες ! Να «εξημερώσουμε» λοιπόν το «ΘΗΡΙΟ» με το πολύτιμο … φορτίο του, σε υπερταχεία της Αυτοδιοίκησης, η οποία αποτελεί τον εγγύτερο θεσμό, τον πιο προσιτό αν θέλετε, προς τους πολίτες, και εφαλτήριο για τις νέες όμορφες πόλεις που ονειρευόμαστε
Το «ΘΗΡΙΟ» μας, υπήρξε το δυνατό νήμα σύνδεσης με τους προοδευτικούς και τους πρωτευουσιάνους, αλλά και με τους αλλοτινούς σημαντικούς κατοίκους της Κηφισιάς μας … Εν πρώτοις ήταν η Κηφισιά του Μένανδρου, και πολύ μεθύστερα, η Κηφισιά των Μπενάκηδων, των Μελάδων, της ηρωικής Πηνελόπης Δέλτα ,αλλά και του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, και του πάνσοφου Κωνσταντίνου Τσάτσου, του ευγενή Τζαννή Τζαννετάκη, του πρωτοπόρου στην ποίηση , ηθογραφία και πεζογραφία Γεωργίου Δροσίνη και τόσων άλλων διακεκριμένων Ελλήνων … … .

Είναι σημαντικό, και επιβεβλημένο στις μέρες μας να κοιτάξουμε με άλλο μάτι τις  πόλεις και τις γειτονιές μας…. Να τις δούμε, ως πηγή δημιουργικών παρεμβάσεων, κυψέλες μιας άλλης πιο προσεγγίσιμης πολιτικής, με επίκεντρο φυσικά τον Άνθρωπο!
Γειτονιές που παρέμειναν ανθρώπινες μεν, αλλά που θα προσφέρουν μια ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής, με το οικείο «ανακάτεμα» των γειτόνων, το αγκάλιασμα  τους σε μια «οικογένεια»… Οικογένεια που να νοιάζεται ο ένας τον άλλον που να χαίρεται με τη χαρά του, που να συμπαραστέκεται στην όποια δοκιμασία του! Αυτός ,θεωρώ, είναι ο «καμβάς» που καλείται να υφάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στις τόσο δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε Να χτίσουμε από την αρχή σχέσεις αλληλεγγύης για μια βιώσιμη γειτονιά, που θα είναι ο αληθινός καθρέπτης όλων μας.
Στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, -το Μάϊο του 2019-, οφείλουμε να επιλέξουμε το δρόμο της ευθύνης, της σύνθεσης και των αξιών. Να επιλέξουμε τη διαδρομή εκείνη που μπορεί να διορθώσει τα λάθη, να αναγεννήσει το παλιό σε καινούργιο , να αλλάξει τα δεδομένα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες του διευρυμένου πλέον Δήμου Κηφισιάς, του στολισμένου από δύο ακόμη πόλεις-ενότητες …
Την. πολυαγαπημένη Νέα Ερυθραία, με τους ανθρώπους της, Μικρασιάτες με καρδιές μαλαματένιες, με τους παραδοσιακούς οικισμούς της τα μνημεία, το Μουσείο της, τις συνταγές και τα γλυκά της, που μας φέρνουν ακόμη πιο νοσταλγικά, πιο κοντά , στις αξέχαστες πατρίδες !
Και την πιο μικρή σε έκταση, μα κορυφαία σε φυσική ομορφιά, την Εκάλη! Η Κηφισιά, η Εκάλη, η Ν. Ερυθραία αποτελούν για εμάς τα ΠΑΝΤΑ τις γειτονιές μας, τις ζωές μας, τις οικογένειές μας και την κοινή μας πλέον ιστορία. Στον πιο ιστορικό λοιπόν Δήμο των Βορείων Προαστίων στον ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές στρατηγικές και αυτοκαταστροφικές λογικές. Οφείλουμε να δώσουμε το λαμπρό παράδειγμα της ανάπτυξης, και των ενωτικών πρωτοβουλιών, Εκείνων δηλαδή των χαρακτηριστικών που συνδέθηκαν διαχρονικά με τη συλλογική μας ταυτότητα. Μπροστά στις δυσκολίες του σήμερα ,πρέπει – αν όχι επιβάλλετα-, να κάνουμε τη διαφορά δείχνοντας στις νέες γενιές το υπερήφανο Αύριο του τόπου τους.

Οι επερχόμενες εκλογές στην «Κλεισθένεια» εποχή των Αυτοδιοικητικών αλλαγών, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία να σταθμίσουμε τον κίνδυνο των «πολλών εκλεκτών» επιλέγοντας τη νικηφόρα πορεία για το Αύριο….. .
Στη νέα εποχή για την Κηφισιά πρέπει να διεκδικήσουμε ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες, ΜΕ ΠΡΟΕΞΆΡΧΟΥΣΑ ΤΗΝ ΤΉΡΗΣΗ Της ΚΑΘΑΡΙΌΤΗΤΑς, έργα πνοής, νέα εργαλεία ψηφιακής δικτύωσης για  τη βελτίωση της καθημερινότητας, περαιτέρω ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Κηφισιάς, οικονομική αυτοτέλεια, λογοδοσία και  αναπτυξιακές πρακτικές.

Οσο για τη νέα γενιά πρέπει πρώτα να μας πιστέψει, για να πιστέψει στη συνέχεια σε καλύτερες μέρες. Παραμερίζοντας τις ιδεολογικές, τοπικιστικές και κάθε είδους αγκυλώσεις οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στο κοινό μας πλεονέκτημα, που είναι η … σύνθεση.  Η κοινωνία της Κηφισιάς θέλει έναν σύγχρονο Δήμο με ανθρώπους έμπειρους, που μπορούν να διαχειριστούν υπεύθυνα την απαιτητική πλέον καθημερινότητά Στη νέα εποχή για την Κηφισιά της ζωής και της καρδιάς μας δεν χωρούν πειραματισμοί, ούτε κατά την ταπεινή μου γνώμη φρονώ ότι χρειάζεται τόση  πληθώρα …σωτήρων .
Κοντολογίς, και πολύ απλά, ήρθε η ώρα να δούμε τον τόπο μας να υπερβαίνει τις όποιες άστοχες υπερβάσεις….
Να δούμε μια Κηφισιά που να μας ενώνει, να μας εμπνέει, να μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι, κατοικώντας την….

ν.

 

 

Editorial 17.09.2018