Μια από τις πιο σημαντικές σειρές έργων της Λίζης Καλλιγά είναι οι «Κολυμβητές». Το υλικό των Κολυμβητών προέκυψε από την πρώτη επαφή της με το μικρό λιμανάκι της Ελευσίνας το 1994. Οι Κολυμβητές μέσα στα σκοτεινά νερά αναδύονται μαζί με μνήμες και αγωνίες αλλά και την γαλήνη του θεραπευτικού νερού σε ένα τόπο που συνδέει το παρόν και το παρελθόν ως σημείο αναφοράς με τρόπο άλλοτε μυστηριακό και άλλοτε με ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο παρόν.

Η Λίζη Καλλιγά συνεχίζει να δουλεύει αυτό το θέμα μέχρι τώρα, παράλληλα με τα θέματα του καθημερινού της περιβάλλοντός της που συνιστούν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική της πρακτική και θεώρηση.  Η πολλαπλότητα των υλικών που χρησιμοποιεί περιλαμβάνουν κύρια, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την ακουαρέλα, τη ζωγραφική, τη χαρακτική, το κολάζ, τις κατασκευές, και ό,τι άλλο μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον της.

Η έκθεση της Λίζης Καλλιγά που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με τίτλο «Κολυμβητές II» την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες των τελευταίων 5 ετών (2013-18) με τα κύριο βάρος σε έργα του 2017-18.

Όσο προχωρά στο χρόνο η σειρά των Κολυμβητών, τόσο η γραφή και η εικαστική γλώσσα γίνονται σαφείς και σύνθετες.  Οι ποιότητες του φωτός, της χρωματικής επιφάνειας, των μορφών, του μεγέθους, της στιγμής καθώς και οι λεπτομέρειες της παρουσίασης, συνθέτουν εικόνες μοναδικές που δεν παραπέμπουν με κανένα τρόπο στα στερεότυπα της αναπαράστασης της θάλασσας και των ανθρώπων μέσα σε αυτή. Οι «Κολυμβητές» της Καλλιγά κολυμπούν μέσα σε μια θάλασσα, χωρίς ορίζοντα, μαύρη η μεταλλική που παραπέμπουν σε εικόνες του σύμπαντος με την ανθρώπινη φιγούρα να θυμίζει πλανήτες ή αστέρια.

Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν γίνει στις Σπέτσες όπου η Καλλιγά περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της κοιτώντας τη θάλασσα ή σχεδιάζοντας τους κολυμβητές στην μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου. Η Καλλιγά, δεν ξεχωρίζει το υλικό της εικαστικά, τα έργα είναι μοναδικά και αυτόνομα στην υλικότητά τους, είτε φωτογραφία είτε ζωγραφική, είναι νοητικές συλλήψεις και έργα τέχνης κι όχι τεχνικής.

Οι «Κολυμβητές» από το 2003 έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδοχές σε εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό καθώς και στην Mπιενάλε της Αλεξάνδρειας,- όπου και βραβεύτηκαν με τον Χρυσό Φάρο της Μπιενάλε- το 2005.  Έργα της σειράς αποτελούν μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ.

Λίγα λόγια για τη Λίζη Καλλιγά

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1943. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τις Σπέτσες. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, 1975-80, και στο New York Studio School, N.Y το 2000. Δίδαξε φωτογραφία στις Σχολές ΑΚΤΟ. Έχει εκδώσει 10 βιβλία με την δουλειά της. Από το 1989 εκθέτει τα έργα της ενώ έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.

www.elculture.gr