nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ

- Advertisement -

- Advertisement -

Της Νίνας Βλάχου

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
ΕΔΡΑ Νεοελληνικών Σπουδών
«Μαριλένα Λασκαρίδη»

Από τη χώρα του μεταξιού , την μακρινή Κίνα, τώρα και στη χώρα της τουλίπας, και των σπάνιων λουλουδιών, την Ολλανδία , έδρα Νεοελληνικών σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη.»
Η Μαριλένα Π. Λασκαρίδη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν χρόνια τρία, … ύφανε ένα πανευρωπαικό νήμα πολιτισμού μέσα από το πολύχρονο έργο της ως Αντιπρόεδρος του κραταιού Ιδρύματος Γνώσης και Πολιτισμού «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και ως Πρόεδρος της ομώνυμης σπάνιας Βιβλιοθήκης..
Το ΙΔΡΥΜΑ , Πρόεδρος του οποίου είναι ο κ.Πάνος Λασκαρίδης, σύζυγος της εκλιπούσης, στο πλαίσιο ανταλλαγής των πολιτιστικών σχέσεων του με την Κίνα , τη χώρα με τους μακραίωνους πολιτισμούς, δημιούργησε προ διετίας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua (το εγκυρότερο του Πεκίνου) έδρα κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών «ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ .
Σήμερα, η αξέχαστη κυρία του πολιτισμού, θα μνημονεύεται και από τους πολυάριθμους φοιτητές που από τα έδρανα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, θα βαθαίνουν τις γνώσεις τους και στις νεοελληνικές σπουδές , όπου μόλις εγκαινιάστηκε η Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών «ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ». Την, έδρα που παρέμενε για χρόνια ανενεργή με κίνδυνο ακόμη και να καταργηθεί, αναλαμβάνει μια Ελληνίδα νέα , σπουδαία επίσης κυρία των πολιτιστικών επιστημών η καθηγήτρια Μαρία Μπολέτση.
Λαμπερή και πως αλλιώς η τελετή των εγκαινίων παρούσης σύσσωμης της οικογένειας Λασκαρίδη, της πρυτάνεως , Κάρεν Μάεξ, των, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φρεντ Βίερμαν, ομότιμου καθηγητή και γνωστού φιλλέληνα Αρνολντ βαν Χέμερτ, επί πολλά έτη κάτοχο της συγκεκριμένης έδρας και πολλών ακόμη Ολλανδών και Ελλήνων πανεπιστημιακών.

Συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή αλλά και πραγματική συγκίνηση απευθύνοντάς σας σήμερα εδώ, στο εμβληματικό -και κυριολεκτώ, λόγω της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειάς του- Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, αυτές τις λίγες σκέψεις κατά την εκδήλωση έναρξης λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη». Η ελληνική γλώσσα και παιδεία, μέσα από αδιάλειπτη πορεία δεκάδων αιώνων, είναι θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού», ,
Τόνισε ανάμεσα στα άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος , τον χαιρετισμό του οποίου μετέφερε από το βήμα στην κατάμεστη Πανεπιστημιακή αίθουσα ο πρέσβης μας στην Ολλανδία κ. Δ. Χρονόπουλος.’
«. Η συγκίνησή μου – συνεχίζει ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ- και η ανάλογη ικανοποίησή μου δικαιολογείται και από το γεγονός, ότι γίνεται πράξη αυτό το οποίο είχα δεσμευθεί να κάνω όταν επισκέφθηκα το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και ειδικότερα το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, την 5η Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο της τότε επίσημης επίσκεψής μου στην Ολλανδία.
Ξεκινώ τις ευχαριστίες μου από τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, οι οποίοι πιστεύουν, εμπράκτως, στο Τμήμα Βυζαντινών
Επιτρέψατε μου να εκφράσω, δημοσίως, τις θερμές μου ευχαριστίες στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», και προσωπικώς στον επιστήθιο φίλο μου και πραγματικό Ευπατρίδη Πάνο Λασκαρίδη, αφού δίχως την γενναιόδωρη συνεισφορά του, για τα πέντε επόμενα χρόνια, αυτή η Έδρα, η οποία φέρει το όνομα της αείμνηστης συζύγου του, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.
Στον χώρο αυτό πλανάται πάντα το πνεύμα του Αδαμαντίου Κοραή. Αυτού του μεγάλου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θυμίζω ότι το Άμστερνταμ υπήρξε, στην ζωή του Αδαμαντίου Κοραή, ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Και από εκείνον ( το πολύτιμο αρχείο του φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου) έμελλε να ξεκινήσει η Εθνεγερσία του 1821, η οποία υπήρξε η κοιτίδα και το λίκνο δημιουργίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.
Από την πλευρά της, η Μαρία Μπολέτση στην εναρκτήρια ομιλία της αίθουσα δήλωσε τυχερή που εργάζεται «σε ένα πανεπιστήμιο-θεματοφύλακα του πλουραλισμού γλωσσών και πολιτισμών» μη παραλείποντας να πλέξει το εγκώμιο της σπουδαίας και αξέχαστης κυρίας του πολιτισμού Μαριλένας Λασκαρίδη._

Από αριστερά: Τατιάνα Μαρκάκη, Μάρθα Τριανταφύλλου, Αρν. Βαν Χέμερτ, Κων. Μαζαράκης-Αινιάν, Μαρία Μπολέτση, Ε. Οικονόμου, Φρ. Βίερμαν, Κάρεν Μάεξ, Δ. Χρονόπουλος.

 

 


Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ κατάμεστη για τα εγκαίνια της Εδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη».