nvnews, το περιοδικό της Νίνας Βλάχου

« 9 και μια ερωτήσεις…» Ειρήνη Νταϊφά

- Advertisement -

- Advertisement -

Όταν γνώρισα την Ειρηνη, η ζωή μας ήταν πολύ διαφορετική και μπορούσαμε να συναντιόμασταν σε λαμπερές και χαρούμενες εκδηλώσεις. Η εντυπωσιακή κοκκινομάλλα δεν ήταν μόνον όμορφη και κομψά ντυμένη πάντα, αλλά και εξαιρετικά ευγενής. Η Ειρηνη έχει αυτό που λείπει πλέον: αστική αγωγή! Είναι ακούραστη, δοτική, καθολου σνομπ, χαμογελαστή,θυμάται ονόματα, γιορτές και γεννεθλια !  Η Ειρηνη αγαπάει τα χρώματα και τα χρώματα αγαπούν την Ειρηνη, γι αυτό και τα φοράει σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Η Ειρήνη Νταϊφά είναι μια  και μοναδική γυναίκα, που όλοι θέλουν να έχουν φίλη!

ΕΡ: Τρεις λέξεις για να περιγράψεις τον εαυτό σου
ΑΠ: Πιστεύω  ότι οι λέξεις-έννοιες που με εμπεριέχουν είναι: «Άνθρωπος, Γυναίκα, Έντιμη». Οι λέξεις αυτές, που περικλείουν έννοιες κοινές για όλους τους «πολιτισμένους» ανθρώπους ανεξάρτητα των επιμέρους διαφορών τους, είναι το κοινό συστατικό του τρόπου που ζω, επικοινωνώ, παρεμβαίνω στον περίγυρό μου και στο περιβάλλον και κυρίως δημιουργώ και προσφέρω ανιδιοτελώς ικανοποιώντας ανάγκες  και στόχους συνανθρώπων μας..

ΕΡ: Η φράση που σε σημάδεψε
ΑΠ: “Be yourself: An original is always better than a copy”! Η φράση αυτή της διάσημης για τον εξελικτικό στοχασμό της Suzy Kassem, στα Ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί «Να είσαι ο εαυτός σου: Το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο από οποιοδήποτε αντίγραφο». Έννοια που θεωρούσα ανέκαθεν καίρια, αυτονόητη  και αληθινή γι’ αυτό και την είχα από καιρό ενστερνιστεί. Όταν την διάβασα, διατυπωμένη με τόση σαφήνεια, πραγματικά ενθουσιάστηκα με τον τρόπο προσέγγισης της Susy Kassem και την υιοθέτησα.

ΕΡ: Τι θα έβαζες στη δίκη σου Κιβωτό του Νώε, για να το σώσεις;
ΑΠ: Ο  καθένας μας δημιουργεί  νοητά την προσωπική του «Κιβωτό του Νώε» σαν  μια απάντηση στην ανάγκη του να διαφυλάξει και να προστατεύσει αρχές, αξίες και συναισθήματα που θεωρεί σημαντικά και αδιαπραγμάτευτα για την εξέλιξή του. Γι’ αυτό και στην προσωπική μου «Κιβωτό του Νώε» δεν θα έβαζα υλικά αγαθά, αλλά: Αγάπη, Ενσυναίσθηση και Ανθρωπιά!

ΕΡ: Τι σου έμαθε η νέα πραγματικότητα μετα την πανδημία του κορωνοιού;
ΑΠ: Έμαθα πως εμείς οι Έλληνες, ως κοινωνικό σύνολο, μπορούμε, όταν θέλουμε, να ακολουθήσουμε κανόνες και  επαλήθευσα στην πράξη πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη. 
Ένοιωσα αυτό που ήξερα από πολύ νεαρή ηλικία το πόση δύναμη εμπεριέχει η ευχή: «να έχεις την υγεία σου» και πόσο ανεκτίμητο είναι να μπορείς να αγκαλιάζεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους!

ΕΡ:  Τι ελπίζεις / εύχεσαι για το μέλλον;
ΑΠ: Σε μια περίοδο που η πραγματική ζωή μας δείχνει στην πράξη πόσο όμορφη και δημιουργική μπορεί να είναι, έχοντας παράλληλα και μια σκοτεινή πλευρά, γεμάτη φόβους, απογοητεύσεις και αβεβαιότητες για το μέλλον, εύχομαι να επιλέξουμε όλοι να στηρίξουμε ατομικές και συλλογικές προσδοκίες για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την πραγμάτωσή του.

ΕΡ: Τι σ’ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
ΑΠ: Αν και η εμπειρία στους κοινωνικούς  και επιχειρηματικούς κύκλους θα έπρεπε πια να με έχει «εκπαιδεύσει», μ’ ενοχλεί αφάνταστα η ψευτιά, η ανοησία, η αχαριστία και η σκληρότητα που συναντάω σε πάσης φύσεως ανθρώπινες σχέσεις.

ΕΡ: Για ποιό πράγμα μετανοιώνεις μεγαλώνοντας;
ΑΠ: Μετανιώνω μόνο γι’ αυτά που δεν έχω κάνει.

ΕΡ: Αν η ζωή σου γινει ταινία, ποιός/ά θα ήθελες να σε ενσαρκώσει;
ΑΠ: Θα  μου άρεσε η ιδέα να με ενσαρκώσουν τρεις πολύ σπουδαίες stars: Μια από τις ωραιότερες γυναίκες που πέρασαν από τον χώρο της 7ης τέχνης, η  Rita Hayworth, ως φόρος τιμής στις κοκκινομάλλες (αν και η ίδια ήταν καστανή), η απόμακρη, μυστηριώδης και πάντα γοητευτική Catherine Deneuve και η αξεπέραστη σε κωμικούς ρόλους και γεμάτη χαρά ζωής Bette Midler.

ΕΡ: Πως θα ήθελες να σε θυμούνται, κυρίως οι φίλοι σου;
ΑΠ: Με αγάπη και εκτίμηση! Πιστεύω ότι αν αυτά τα δύο μείνουν ως ανάμνησή σου, στους δικούς σου ανθρώπους, τότε η ζωή σου δεν πέρασε μάταια.

ΕΡ: Η ζωή ειναι….
ΑΠ: Ένα  δώρο που φροντίζεις να το ανοίγεις σιγά-σιγά για να το χαίρεσαι

 

 

Ζωή Λεφάκη – Μπελούκα
zoebelouka@gmail.com

 

Δείτε εδώ όλα τα “Αποτυπώματα Ζωής”